Dr. Silvia Pascaleva, dr. med.: Smršaviti ne možete sami

Dr. Silvia Pascaleva, dr. med., specijalistica je fizikalne i rehabilitacijske medicine, dijetetike i nutrigenetike. Poseban interes ima u području fizioterapije i rehabilitacije bolesti mišićno-koštanog sustava, ortopedije, traumatologije i sportske medicine, kao i u dijagnostici i liječenju prekomjerne tjelesne težine i pretilosti u djece i odraslih, u inovativnom smjeru u dijetetici – nutrigenetici. – prehrana po genima.

Dr. Paskaleva je jedan od prvih bugarskih certificiranih liječnika nutrigenetike s Kanadskog instituta za dijetetiku i nutrigenomiku.

O principima mršavljenja kod izrazito prekomjerne tjelesne težine razgovaramo s dr. med. Silviom Pascalevom.

– Doktorice Paskaleva, kada osoba treba izgubiti 20-30 kg, pa i više, kojem stručnjaku da se obrati, jer je to vrlo težak zadatak?

– Ovakav višak kilograma ukazuje na ozbiljne popratne zdravstvene probleme. Mršavljenje treba provoditi vrlo pažljivo, pod nadzorom stručnjaka, kako se ne bi oštetili drugi organi i sustavi. Ponekad gubitak težine mora pratiti cijeli tim stručnjaka (nutricionist, endokrinolog, kardiolog itd.).

Ne jednom sam vidio kako su ekstremna pretilost i metabolički sindrom povezani s kardiovaskularnim bolestima ili autoimunim bolestima kao što su dijabetes, Hashimoto, itd. Da, skidanje viška kilograma je nužno, ali ne pod svaku cijenu i ne smije biti naglo i drastično. Budući da je rizik od oštećenja srca, bubrega i drugih organa vrlo visok. Ovako ekstremno mršavljenje ne možete učiniti sami, već ga mora voditi liječnik nutricionist i dijetetičar ili nutricionist kako bi se što više spriječile negativne posljedice.

– Koja je u tim slučajevima uloga genetskih istraživanja?

– Probava hrane, naše prehrambeno ponašanje i rizik od pretilosti kodirani su u našim genima. Ne možemo pobjeći od svog genetskog otiska. Ali to ne znači da moramo prihvatiti da smo genetski predodređeni da budemo debeli. Jer znanost epigenetike – o vanjskim čimbenicima – prehrani, spavanju, odmoru, sportu – može utjecati na naše gene. Negativni geni mogu biti “uspavani”, ne smiju se manifestirati. Dakle, stil života, epigenetski faktori utječu na našu genetsku predispoziciju.

Dr. Antonia Parvanova: Zelenim laserom i kriokomorom pomažemo u mršavljenju

Sukladno tome, genetska istraživanja imaju iznimno važnu ulogu za učinkovito smanjenje tjelesne težine, za kontrolu prehrambenog ponašanja, za adekvatnu promjenu navika. Posljednjih se godina intenzivno razvija nutrigenetika – znanost o prehrani prema našoj genetskoj predispoziciji. Ugodno sam iznenađen da se sve više mladih okreće nutrigenetici, i to ne zbog zdravstvenih problema, već kako bi se zaštitili od rizika koje nose u svojim genima.

– Navedite primjere iz svoje prakse.

– Pacijenti se često žale na usporen metabolizam. To je doista genetski, no zanimljivije je to što je metabolizam sporiji to je zdraviji

Brz metabolizam je patološki. Ljudi većinom nisu izloženi genetskom riziku zbog jako sporog metabolizma. Odgađamo to iz nekoliko razloga. Jedna od njih je i velika imobiliziranost suvremenog čovjeka. S godinama se i metabolizam lagano usporava, ali kada tome dodamo nepokretnost, smanjenu tjelesnu aktivnost, metabolizam se još više usporava.

Čujem od svojih pacijenata: “Ne mogu živjeti bez slatkiša.” Ali genetski test pokazuje da nemaju rizične gene za pretjeranu konzumaciju slatkiša. Samo što su ti ljudi tijekom godina razvili paradoksalne navike da uz svaki glavni obrok jedu desert, jedu čokoladu i slatkiše umjesto korisnih sporih ugljikohidrata.

dr. Silvia Pascaleva

Prije nekoliko godina, prehrana bogata mastima bila je u modi. Međutim, pokazalo se da vrlo mali broj pacijenata može genetski probaviti masnoće i da je ova dijeta za njih učinkovita. Ako takav pacijent započne dijetu bogatu mastima i izbaci ugljikohidrate iz prehrane, izgubit će nešto na težini. Ali u isto vrijeme može začepiti krvne žile aterosklerotskim plakovima i oštetiti vaš kardiovaskularni sustav. Obično ti bolesnici imaju visoku genetsku predispoziciju za poremećaj metabolizma lipida.

U svojoj praksi dosta savjetujem pacijente koji su bili podvrgnuti genetskom testiranju. Cilj je naučiti ih jesti pravu hranu za njihov metabolizam

Testovi daju odgovor, primjerice, kako se apsorbira niz makro i mikronutrijenata, postoji li intolerancija na laktozu, gluten, kofein itd.

U današnje vrijeme postoji pozitivan trend povratka na tradicionalnu prehranu naših predaka, na jednostavniju hranu, na jednokomponentnu prehranu, na jela koja su manje termički obrađena.

– Koji su principi personalizirane prehrane?

– Personalizirana prehrana ne podrazumijeva jedinstvenu dijetu ili režim – niskokalorični, niskougljikohidratni, nemasni, već način prehrane koji se priprema za konkretnog pacijenta, uzimajući u obzir njegove genetske karakteristike.

Ovih dana sam imala paralelne konzultacije s majkom i sinom. Jasno je da imaju određeno preklapanje gena, ali imaju i dijametralno suprotne genetske predispozicije. Zato ih pokušavam naučiti kako se pravilno hraniti. Da, u kućanstvu se kuhaju ista jela, ali porcije majke i sina trebaju izgledati drugačije.

A u ovom slučaju to je personalizacija – način prehrane i ponašanja u odnosu na specifično genetsko stanje. Time se postižu puno bolji i brži rezultati u smanjenju tjelesne težine, ali i dugotrajniji, kao i uz maksimalno smanjene zdravstvene rizike.

– Koliko je kilograma mjesečno zdravo smršaviti?

– Mi, nutricionisti, ujedinjujemo se oko teze da je zdravo mršavljenje 4 do 6 kg mjesečno. Imao sam pacijenta koji je u dva mjeseca izgubio 20 kg, što je 10 kg mjesečno. Ali ovo je iznimka. Kada ljudi imaju puno nakupljene težine, žele ih vrlo brzo izgubiti. Ali problem je u tome što moraju izbjeći yo-yo sindrom vraćanja kilograma.

Osim toga, mnogi su pacijenti genetski opterećeni predispozicijom za brzo vraćanje izgubljenih kilograma. Zato savjetujemo polagano mršavljenje kako bi manja težina postala normalna za tijelo, naviklo se na nju. Kada je gubitak težine drastičan u kratkom vremenu, tijelo ima tendenciju nabaciti dvostruko više od tih kilograma

Dovodi li “slatka dijeta” do mršavljenja?

Zato puno pažnje posvećujem održavanju tjelesne težine u prilagođenim režimima. Od šest mjeseci, a kod nekih pacijenata održavanje tjelesne težine trebalo bi trajati i do godinu i šest mjeseci ako imaju ovaj rizični gen za yo-yo sindrom. Tek tada možemo reći da je misija ispunjena.

– Što je važno za mršavljenje i održavanje kilograma?

– Nije bitan samo način prehrane, nego cjelokupan stil života. Kretanje i sport igraju iznimnu ulogu u mršavljenju i održavanju kilograma. Treći faktor je dovoljan san, izmjena rada i odmora. Neki ljudi su aktivniji ujutro, drugi navečer. Moramo uzeti u obzir i ovu značajku. Prema ovom genu prilagođavamo način odlaska u krevet i ustajanja. Sukladno tome, promišljamo kada bi trebao biti zadnji obrok u danu. Ali u svakom slučaju treba spavati najmanje 7 sati. Pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom često pate od nedostatka sna.

Još jedan faktor za smanjenje težine je psiho-emocionalno stanje. U velikom dijelu pacijenata postoji nekoliko gena za sklonost oksidativnom stresu, za neuravnotežene razine kortizola, adiponektina i drugih hormona. Ovi pokazatelji mogu se regulirati pozitivnim psiho-emocionalnim stanjem.

– Koje genetske pretrage su potrebne kada se ide u drastično smanjenje tjelesne težine?

– Do prije 5 godina ispitivali smo 17 gena, a sada ih gledamo više od 70. Pacijentima savjetujem da ne biraju sami, već da se posavjetuju s liječnikom nutrigenetikom koje će gene ispitati. Nutrigenetičar će odabrati najprikladniji panel genetskih testova, ovisno o stanju pacijenta, njegovom genetskom opterećenju, čimbenicima rizika i popratnim bolestima.

Mara KALČEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki