Zagreba Lajfhaki

Evo kako se zdravo hraniti u proljeće

Foto: iStock/Gulliver

Koje su nam namirnice potrebne u proljeće kako bismo podržali organizam koji je oslabio tijekom zime – o tome govori nutricionistica i kandidatkinja medicinskih znanosti Elena Solomatina.

Proljetna prehrana trebala bi sadržavati veliku količinu vitamina, antioksidansa i vlakana, jer će to pomoći tijelu da povrati izgubljenu vitalnost. Zbog toga bi, prema riječima nutricionista, voće, povrće i bobičasto voće trebalo zauzimati važno mjesto u proljetnom jelovniku.

“Povrće i bobičasto voće sadrži potreban vitamin C, vlakna, bioflavonoide i antioksidanse. Ako nemate pristup sezonskom povrću i bobičastom voću, smrznuta hrana nije ništa lošija opcija”, kaže Solomatina.

“Potrebnu dozu vitamina C moguće je dobiti, primjerice, iz porcije kiselog kupusa, šake smrznutog ribiza, crvene paprike i na kraju iz agruma kojih danas ima u izobilju”, kaže Solomatina.

Nutricionistica također predlaže uključivanje stakleničkih rotkvica i začinskog bilja u proljetnu prehranu.

Zimi oslabljenom organizmu potrebni su i vitamini A, B, D i E. Da biste nadoknadili te nedostatke, svoj jelovnik trebali biste obogatiti kruhom od cjelovitih žitarica, orašastim plodovima, mesom, ribom, vrhnjem i nizom drugih namirnica.

“Vitamin B nalazi se u kruhu od cjelovitih žitarica, žitaricama, mesnim prerađevinama i jetri. Vitamin E topiv u mastima možemo dobiti konzumacijom biljnih ulja, sjemenki i orašastih plodova. Vitamin A nalazimo u kiselom vrhnju, maslacu i žumanjku”, kaže Solomatina. .

Izvor bgnes

Exit mobile version