Foto: iStock/Gulliver
Namirnice koje smo navikli prihvaćati kao korisne, a nutricionisti preporučuju da budu češće zastupljene u našem jelovniku, mogu se pokazati smrtonosnim za određenu kategoriju osoba. O tome izvješćuju neki liječnici.
“U opasnosti su starije osobe, oni koji boluju od proširenih vena, oni koji vode sjedilački način života ili imaju srčane bolesti. U rizičnu zonu spadaju i osobe koje uzimaju antikoagulanse – pripravke koji razrjeđuju krv“, upozorava dr. Elena Malysheva.
Neki proizvodi potpuno uništavaju učinak takvih lijekova.
To uključuje peršin, špinat i bosiljak. Sadrže vitamin K koji pomaže zgrušavanju krvi i pomaže zacjeljivanju rana. Kada se tromb stvori u krvnim žilama i ne otopi, može imati kobne posljedice.
Stoga bi se ljudi koji spadaju u rizičnu skupinu trebali odreći ove hrane.
Peršin je apsolutni šampion po sadržaju vitamina K – 100 grama sadrži 20 dnevnih doza ovog vitamina.
Kivi, koji je bogat vitaminom E, smanjuje sposobnost trombocita da se lijepe zajedno. Veću količinu ovog vitamina sadrže i bademi. Kurkuma također smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.