Grašak – zeleni, hranjiv i koristan za tijelo

Grašak je čest proizvod koji se može koristiti u mnogim jelima i na različite načine. Osim klasičnog grijaćeg variva od graška, može se pasirati i konzumirati kao pire. Može se kupiti svježa, konzervirana ili smrznuta, a okus i blagotvorna svojstva ostaju isti u svim varijantama.

U kojem god obliku da se konzumira, varivo daje cjelovit obrok. Mahunarke su dobar izvor proteina, vlakana i antioksidansa, koji imaju različite blagotvorne učinke na organizam.


1. Mnoštvo hranjivih tvari i antioksidansa
Grašak sadrži mnogo različitih vitamina i minerala, kao i dobru količinu vlakana. Grašak sadrži vitamine A, K i C, kao i željezo, mangan, fosfor, tiamin i folnu kiselinu. Vitamin A pomaže dobrom vidu. Vitamin K djeluje na zdravo formiranje kostiju i zgrušavanje krvi. Grašak također sadrži mnogo polifenola – tvari koje djeluju kao antioksidansi. Djeluju protiv oksidativnog stresa i sprječavaju kronične upale i bolesti.


2. Zasitan izvor proteina
Među biljnim izvorima proteina, grašak zauzima jedno od prvih mjesta na ljestvici. Uz veliku prisutnost vlakana u njemu, konzumacija graška može zasititi tijelo i time smanjiti dnevni unos kalorija. Grašak je jedna od glavnih zamjena za mesne prerađevine upravo zbog velike količine proteina.


3. Regulira razinu šećera u krvi
Grašak ima nizak glikemijski indeks. To znači da se nakon njegove konzumacije umjereno povećava razina šećera u krvi. Lakše je kontrolirati šećer u krvi hranom niskog glikemijskog indeksa. Njegov visok sadržaj vlakana i proteina također može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Smanjuju brzinu probave ugljikohidrata, što stabilizira povećanje šećera u krvi.


4. Poboljšava probavu
Vlakna i bjelančevine usporavaju probavu, što samo po sebi malo opterećuje probavni sustav. Osim toga, vlakna djeluju kao prebiotici. To znači da nakon što se progutaju, hrane korisne bakterije u crijevnoj mikroflori, što jača zdravlje crijeva.


5. Sprječava kronične bolesti
Zbog velike količine vitamina i minerala u grašku, organizam je zaštićen od kroničnih bolesti. Grašak može pružiti zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa. Hranjive tvari u mahunarkama mogu sniziti krvni tlak, a antioksidansi sprječavaju oštećenje stanica, što smanjuje rizik od raka.

Reference:
Tyler, R. (2012., kolovoz) Pregled zdravstvenih dobrobiti graška (Pisum sativum L.). Preuzeto 26. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22916813/
Westerterp-Plantega, M. (2008., svibanj) Protein, kontrola težine i sitost. Preuzeto 26. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469287/
Axelsen, M. (2002., srpanj) Glikemijski indeks: pregled implikacija na zdravlje i bolest. Preuzeto 26. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12081850/
Haub, M. (2010., prosinac) Učinci dijetalnih vlakana i njihovih komponenti na metaboličko zdravlje. Preuzeto 26. svibnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki