Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da neke namirnice treba pojesti odmah, čak i ako su već kuhane, kako bi se izbjegli ozbiljni zdravstveni problemi.
Što je zeleni jogurt?
Nutricionistica Tracy Brigman ističe da dok većina ostataka hrane može trajati nekoliko dana ako se pravilno skladišti, postoji hrana koja je sklonija razvoju bakterija i ne treba riskirati.
Evo pet namirnica koje mogu naškoditi vašem zdravlju ako ih ne pojedete u roku od jednog dana od kupnje ili pripreme.
Tvrdo kuhana jaja
Ako ne ogulite tvrdo kuhana jaja neposredno prije konzumacije, bakterije mogu lako ući u pore jaja, povećavajući rizik od listerioze.
Mljeveno meso
Negrijano mljeveno meso traje samo jedan do dva dana prije nego što se počne kvariti zbog mogućnosti bakterijske kontaminacije tijekom procesa mljevenja.
Liječnik je otkrio kako izbjeći prejedanje
Dinja
Ovo voće ne smije stajati u hladnjaku duže od jednog dana jer se uzročnici bolesti poput salmonele i listerije brzo razvijaju.
Sirova piletina
Perad je osjetljiva na salmonelu, a nedovoljno pečena piletina može postati izvor zaraze i predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.
Kuhana riža
Iako se može čuvati mjesecima, kuhana riža osjetljiva je na bakterije koje proizvode spore Bacillus cereus, osobito ako se ne skladišti pravilno.
Ovi stručni savjeti podsjećaju nas koliko je važno brzo konzumirati određene namirnice kako bismo izbjegli moguće zdravstvene probleme uzrokovane bakterijskom kontaminacijom./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!