Svi znaju koliko su krvni ugrušci opasni za zdravlje. Krvni ugrušci vrlo su čest uzrok moždanog udara.
Liječnici preporučuju praćenje stanja krvnih žila i prehranu.
Prema mišljenju stručnjaka, među proizvodima koji izazivaju stvaranje krvnih ugrušaka su svinjska i goveđa jetra, koje su posebno opasne jer sadrže kolesterol i vitamine skupine K.
Vitamin K općenito je štetan za krvne žile, stoga izbjegavajte hranu s visokim udjelom. Osim goveđe jetre, špinat i zelena salata su među namirnicama “opasnim” za stvaranje krvnih ugrušaka.
Bilje – pomaže u održavanju zdravlja krvožilnog sustava
Zbog sadržaja kolesterola, dimljene kobasice također treba isključiti iz prehrane. Budući da se kolesterol u njegovom sastavu taloži na stijenkama krvnih žila, stručnjaci savjetuju da ga zamijenite mesom peradi ili govedinom (ali ne jetrom). Imajte na umu da su dimljeno meso i životinjske masti općenito teško probavljivi.
Osim toga, margarin je posebno opasan za stvaranje krvnih ugrušaka. Transmasti u njegovom sastavu zgušnjavaju krv, nakon čega nastaju plakovi koji se zatim pretvaraju u krvne ugruške.
Koja je razlika između tromboze i tromboflebitisa?
Ako već bolujete od venske tromboze, trebali biste biti oprezni s kavom i čokoladom.
Kofein i tvari u čokoladi doprinose stvaranju krvnih ugrušaka. Napominjemo da je alkohol kontraindiciran i kod osoba s dubokom venskom trombozom./Zdrave.to