Zagreba Lajfhaki

Iznenađujuće činjenice o rajčicama: kako one mogu poboljšati vaše zdravlje

Danas paradajza ima u svakoj trgovini. Aktivno se koriste kao hrana jer se smatraju vrlo zdravim.

Ali prije nekoliko stoljeća uzgajali su se isključivo za ukras. Reći ćemo vam koliko su zdravi i uz što ih je najbolje jesti.

Antioksidans

Rajčice sadrže likopen, koji je prirodni antioksidans. Stoga rajčice smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti. A najviše likopena ima u zrelim rajčicama.

Rajčice sadrže gotovo 90% vode. Stoga ih u prehranu uključuju oni ljudi koji se pridržavaju pravilne prehrane. 100 grama rajčice sadrži oko 20 kcal.

U kojem obliku je dostupan?

Zapravo, zdravo je jesti rajčice u bilo kojem obliku. Čak ni toplinska obrada ne šteti korisnim tvarima.

Fotografija: © Belnovosti

Posebno je dobro dodati rajčicu raznim salatama. Idu uz gotovo sve.

Korisne su i konzervirane rajčice. Tijekom procesa konzerviranja proizvode se probiotici.

Budite oprezni

Ne zaboravite da rajčice mogu biti štetne jer sadrže previše oksalne kiseline.

Stoga osobe s gastrointestinalnim problemima trebaju jesti rajčicu s oprezom.

Kako odabrati i pohraniti?

– Birajte zrelo voće. Gusti su ali ne pretvrdi.
– Nemojte uzimati napuknuto voće jer može sadržavati bakterije.
– Nemojte čuvati rajčice u hladnjaku ako ih pojedete u bliskoj budućnosti.
– Ako ćete rajčice čuvati na duže vrijeme, onda ih stavite u kutiju s piljevinom i ostavite u hladnoj prostoriji. Temperatura ne smije biti viša od 12 stupnjeva.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version