Zagreba Lajfhaki

Jaja čiste loš kolesterol i podržavaju rad jetre

Začepljene krvne žile zbog visoke razine kolesterola povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od proizvoda koji učinkovito podržavaju zdravlje jetre i sprječavaju taloženje takozvanog “lošeg” kolesterola na zidovima krvnih žila su kokošja jaja.

“Jaje sadrži kompletan set aminokiselina, koje su najjači antioksidansi”, piše Health-food.rf, pozivajući se na liječnike, ističući da je lecitin jedan od najvrjednijih za krvne žile i jetru.

Doktorica Štrokov objasnila je kako uz pomoć jaja možete skinuti višak kilograma

Osim toga, povećanjem razine “dobrog” kolesterola, jaja mogu spriječiti razvoj ateroskleroze. Međutim, liječnici napominju da s općom povećanom razinom kolesterola u krvi treba biti oprezniji s proizvodom, ograničavajući konzumaciju žumanjaka na 2-3 tjedno.

Bit će korisno kuhati kajganu (s minimalnom količinom ulja, bez hrskave korice) sa začinskim biljem i rajčicama. Potonji, podsjećaju liječnici, sadrže likopen, snažan antioksidans koji također smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti.

Stručnjaci napominju da kokošja jaja treba isprati prije kuhanja. Proizvod treba skladištiti s oštrim krajem prema dolje. To će pomoći žumanjku da ostane u sredini i da ne dodiruje zračni sloj koji ispunjava tupi kraj.

Zašto se bakterije više ne boje antibiotika?

“Rok trajanja jajeta počinje od datuma kada je sneseno, a ne od datuma sortiranja navedenog na ljusci”, naglašavaju stručnjaci.

“Standard za sastav aminokiselina je bjelanjak. Ovo je idealan doručak”, ranije je istaknuo doktor medicinskih znanosti, profesor, nutricionist Aleksej Kovalkov./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version