Zagreba Lajfhaki

Japanska prehrana: temelj najzdravije nacije

Prehrana bliska tradicionalnoj japanskoj hrani posebno je zdrava i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u British Medical Journalu. u cemu je tajna

Japanski jelovnik uključuje ribu, žitarice, povrće, nekoliko drugih životinjskih proizvoda, soju i minimalnu količinu mliječnih proizvoda i voća.

Riba

Japan se sastoji od 6582 otoka i njegova nacija konzumira najviše ribe u usporedbi s drugim azijskim zemljama. Mnogi njihovi specijaliteti pripremaju se sa sirovom ribom – sushi, sashimi, a drugi sadrže fermentirane namirnice kao što su miso i natto.

Soja

Soja, grah i tofu još su jedna glavna namirnica na jelovniku. A voće se obično konzumira za doručak, a ne u velikim količinama kao desert. Među najpopularnijima su mandarine, jabuke, šljive.

Kultura prehrane

Japanci imaju zdrav stav prema ishrani. Prema njima, dobro je prestati jesti kada ste 80% siti. Tako djeca uče od malih nogu.

Umjesto sipanja hrane u veliki tanjur, koriste male zdjelice. Na stolu ćete vidjeti mnoge od njih ispunjene različitim namirnicama – rižom, misom, ribom, mesom i najmanje 3 vrste povrća koje jedu jedno za drugim.

Exit mobile version