Je li aspartam opasan? Uzrokuje li rak? Evo što znanost kaže

Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) službeno je klasificirala aspartam kao “mogući kancerogen za ljude”. Sintetski zaslađivač koristi se u proizvodnji brojnih namirnica – ponajviše u niskokaloričnim bezalkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, mliječnim proizvodima, žvakaćim gumama bez šećera, žitaricama za doručak, instant kavi i drugima.

“Rak je jedna od bolesti s najvećom stopom smrtnosti u svijetu. Znanstvenici neprestano rade na otkrivanju potencijalnih uzroka bolesti ili čimbenika koji joj predisponiraju – nada je da će se smanjiti broj smrtnih slučajeva”, objašnjava Francesco Branca, direktor odjela za sigurnost hrane kod WHO-a. “Istraživanje aspartama pokazuje da, iako nema problema pri konzumiranju umjerenih količina, potencijalne učinke toga treba pomnije proučiti.”

Nula kalorija – put do pretilosti

Umjetni zaslađivači bez kalorija ponekad ne samo da ne pomažu u mršavljenju, već dovode do pretilosti i dijabetesa. Posljednji…

Bolje da pijemo vodu

Preporuka nije potpuno izbjegavanje zaslađivača, ali tome treba pristupiti s oprezom, kaže Branca. Prema riječima stručnjaka, svatko tko želi kupovati bezalkoholna pića sa šećerom ili zaslađivačima treba razmisliti hoće li piti samo vodu ili pića bez zaslađivača.

Međunarodna agencija za istraživanje raka objavila je svoje nalaze o aspartamu u medicinskom časopisu The Lancet Oncology. Opisuje ograničene dokaze o vezi između konzumacije ovog zaslađivača i slučajeva raka jetre. Važno je napomenuti da stručnjaci Agencije samo procjenjuju može li neka tvar načelno izazvati rak. Ne postoji konkretan opis koliko bi osoba trebala konzumirati da bi bila izložena riziku od raka.

Preporučena maksimalna konzumacija aspartama u Europskoj uniji je 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Prema WHO-u, osoba koja teži 70 kilograma dosegnut će opasne razine konzumiranja samo ako dnevno popije između 9 i 14 vrčeva bezalkoholnog pića s visokim udjelom aspartama. Prema aktualnim istraživanjima, oni koji konzumiraju manje od ove količine nisu izloženi povećanom riziku od raka.

Nekoliko stvari u svakom domu koje mogu dovesti do ozbiljne bolesti

Danas je rak jedna od najpodmuklijih bolesti. Nažalost, ova bolest pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Slučajevi raka…

Izvor: Deutsche Welle

Provjerite sve novosti na Actualno.com

Više od ZDRAVE:

Smršavite do ljeta – 3 greške koje NE smijete raditi

Studija daje odgovor na pitanje: Trebamo li se brinuti zbog pucanja koljena?

Liječnik je otkrio zašto se sol NE smije stavljati u toplu hranu

Željezni imunitet na proljeće – liječnik otkrio što treba učiniti

Doktori: Ovim trikom ćete skinuti krv za 2 minute

Koji su orašasti plodovi najbolji za mršavljenje i smanjenje šećera

Koje se promjene događaju u krvožilnom sustavu u proljeće i kako utječu na nas

Znanstvenici: Ova vrsta mesa povećava rizik od raka usta

Antibiotici uzrokuju bolove u trbuhu – kako ih izliječiti

Jedite hranu ovim redom i nećete se udebljati

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki