Zagreba Lajfhaki

Je li istina da riblje konzerve mogu biti štetne za zdravlje: koliko često i s čime se mogu konzumirati?

Konzervirani proizvodi se ne smatraju najzdravijima, ali je to jedini način očuvanja i transporta hrane, ako ne svježe, onda pogodne za prehranu.

Ljubitelji pravilne prehrane inzistiraju na tome da se trebate odreći svega neprirodnog i ustajalog. No znači li to da se trebamo odreći i konzervirane ribe?

Doista, bolje je napustiti konzervirano povrće i voće punjeno šećerom u korist svježeg. Ali riblje konzerve su ipak iznimka od ovog pravila, piše “Doctor Peter” pozivajući se na gastroenterologa Evgenija Belousova.

Stručnjak ne preporučuje odustajanje od ove vrste proizvoda, ali također ne savjetuje pretjeranu upotrebu.

Koliko često možete jesti?

Treba imati na umu da osim ribe, ova hrana sadrži puno soli i začina.

Fotografija: © Belnovosti

Specijalist skreće pozornost na održavanje ravnoteže natrija i kalija u prehrani te savjetuje fokusiranje na alge, špinat i celer te šampinjone i druge namirnice bogate kalijem.

Možete jesti ribu iz konzerve, ali ne više od 1-2 puta tjedno.

Čak i pola limenke sauryja može premašiti dnevni unos soli (2-3 grama dnevno).

Na što obratiti pozornost

Riblja konzerva u vlastitom soku zdravija je – manje kalorična, bez viška šećera i konzervansa.

Svakako se morate sjetiti GOST-a i ne kupovati proizvode bez ove oznake.

S čime možete jesti?

Konzervirana riba bit će korisna ako je poslužite s povrćem i začinskim biljem. Možete čak napraviti i salate.

S čime ne možete jesti?

Ne preporučuje se jesti masnu ribu s krumpirom, kukuruzom, ciklom i rižom, upozorila je gastroenterologinja.

Prethodno smo vam rekli kako jesti da bi zubi ostali bijeli.

Exit mobile version