U dijetetici i nutricionizmu jabuke su iznimno popularne, iako se sumnja na njihovu koru, koja je možda tretirana nekim sredstvom za duže čuvanje.
U svakom slučaju, ovo prekrasno voće sadrži mnogo korisnih elemenata, a velik dio njih koncentriran je upravo u kori. Primjerice, antioksidans kvercitin, koji podržava zdravlje moždanog tkiva, povezuje se s rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih degenerativnih procesa u tom organu.
Osim toga, ovaj antioksidans štiti od srčanog udara. Kora jabuke sadrži tripenoide – te tvari suzbijaju razvoj stanica raka te djeluju antibakterijski i protuupalno. Kora jabuke sadrži vitamine A, E, K, folnu, vinsku, askorbinsku i ursolnu kiselinu.
Jedna jabuka dnevno zaustavlja gubitak pamćenja
Također je bogata pektinom, kalcijem, kalijem, fosforom, natrijem, cinkom, bakrom, željezom, saharozom i magnezijem. Pomaže u normalizaciji rada crijeva, snižava kolesterol, jača vaskularne stijenke, ima antitumorski učinak.
Oni koji pate od dijabetesa trebali bi znati da u kori jabuke postoje polifenoli koji izravno utječu na proces asimilacije ugljikohidrata, kao i na proizvodnju inzulina u gušterači i održavanje koncentracije šećera.
Pozitivno djeluje i na crijeva. Jabuke je poželjno potopiti u toplu vodu 1 sat ako ih želite jesti s korom, zatim ih dobro oprati i osušiti ručnikom.
Ali kora jabuke može biti štetna kod ulkusa, jer iritira sluznicu želuca, pa je dobro ispeći voće u tom slučaju.