Zagreba Lajfhaki

Je li kruh zdrav: pogledajmo najpopularniji proizvod

Danas, kada svi često odbijaju kruh, pitanje njegove dobrobiti sazrelo je samo od sebe.

Nutricionisti savjetuju da se odreknete brašna radi figure, liječnici – radi zdravlja.

Svi kao da su zaboravili da su u teškim vremenima mnogi preživljavali samo zahvaljujući kruhu. Kruh je bio zlata vrijedan.

Siromašnih 50 godina moglo bi dati život odrasloj osobi.

I odjednom, kruh, koji se oduvijek smatrao izvorom života, postaje opasan po zdravlje. Sada je to generator lošeg zdravlja, masnih naslaga i još mnogo toga. Dakle, koje su prednosti i štete proizvoda od pšenice i raži?

Fotografija: © Belnovosti

Kruh sadrži vrijedne biljne bjelančevine, identične onima koje nalazimo u mahunarkama, krumpiru i žitaricama.

Sadrži aminokiseline neophodne ljudskom organizmu, kao što su metionin i lizin, kao i mnoge minerale. To su fosfor i željezo, kalij i kalcij, magnezij i natrij. Osim toga, kruh je neizostavan izvor vlakana. Vrlo je dobar i za grlo.

Međutim, kruh ima visok udio kalorija, pa se ipak ne preporučuje nepromišljeno konzumiranje. Općenito, najkorisniji je integralni raženi kruh koji sadrži veliku količinu vitamina i vlakana. Ali za osobe s peptičkim ulkusom želuca i dvanaesnika takav kruh je kontraindiciran. Ovdje vam je potreban pšenični kruh ili krekeri napravljeni od njega.

Istraživanja o štetnosti kruha doista su i provedena. Tijekom takvih provjera znanstvenici su otkrili da konzumacija proizvoda od brašna pridonosi debljanju, kao i poremećenom disanju i otkucajima srca, što negativno utječe na cijeli organizam i opće stanje.

Ali istraživači također tvrde da se kruh razlikuje od kruha. Činjenica je da se u pekarama brašno obogaćuje raznim kemijskim dodacima, umjetnim vitaminima i aromama. Mnogi proizvođači griješe dodavanjem škroba i šećera u tijesto, što je apsolutno nedopušteno. Šećer i škrob su nespojive stvari. Takvi se proizvodi, naravno, ne mogu nazvati korisnima.

No jesu li naše bake pekle ovakav kruh? I kako usporediti ovo što se sada proizvodi s onim što se tada peklo? Može li rumena štruca ispečena s ljubavlju i od prirodnih proizvoda doista biti izvor bolesti? Naravno da ne.

Ovo je Kruh s velikim B. Kruh koji je spašavao i liječio.

Sami ispeći štrucu kruha je, naravno, teško. Ali sada domaćice imaju prekrasnu priliku ispeći kruh kod kuće. Moderni kućanski aparati omogućuju vam da napravite štrucu za svačiji ukus. Automatski stroj će sve učiniti sam, samo trebate staviti sve što vam je potrebno u njega. Ne morate čak ni mijesiti tijesto.

Usput, kruh nije potrebno peći ni po jednom receptu. Sa sastojcima možete improvizirati, glavno je da su svi proizvodi svježi i kvalitetni.

Mnogi nutricionisti, govoreći protiv kruha, navode kao primjer stanovnike planinskih sela Abhazije i Jakutije, koji uopće ne jedu kruh. Umjesto toga imaju hominy. Ovo je kukuruzna kaša, vrlo gusto kuhana. Kad se ohladi reže se na kriške i jede.

Neki pristaše zdrave prehrane činjenicu dugog života povezuju s odricanjem od kruha. Navodeći to, zaboravljaju na druge činjenice, na primjer, da ovi narodi također rijetko konzumiraju meso. A njihov način života je bitno drugačiji – to je svjež zrak, stalno kretanje, odsutnost mnogih destruktivnih čimbenika.

Svaki proizvod, čak i najkorisniji, može nepopravljivo naštetiti ljudskom tijelu. Samo u svemu mora postojati umjerenost.

Ako kruh učinite glavnim prehrambenim proizvodom, onda od toga neće biti ništa dobro. Ali mali komad uvijek može biti odličan dodatak jelovniku. Ovo će biti samo od koristi.

Exit mobile version