Džem je puno šećera, protiv kojih vitamini i hranjive tvari sadržane u voću ili bobicama gube svoje značenje.
Ali pod uvjetom da nema kontraindikacija, možemo s pouzdanjem reći da džem može biti koristan za zdravlje.
U jesen i zimi džem od krkavine pomoći će u zaštiti od prehlada i sezonskih bolesti.
Bobičasto voće smatra se prirodnim antibiotikom i, u nedostatku kontraindikacija za konzumaciju šećera, može biti od velike pomoći.
Prvo, džem od krkavine ima antibakterijska svojstva.
Drugo, marmelada od morske krkavine ne samo da štiti od ARVI, već i pomaže u borbi protiv simptoma bolesti – groznice i zimice.
Treće, to je prirodni antibiotik koji ne šteti, ali potiče brzi oporavak tijela.
Vrijedno je istaknuti i pekmez od drijena čije bobice pomažu u normalizaciji krvnog tlaka.
Pekmez od drijena preporuča se koristiti za oporavak od stresa.
Ovo je dokazano sredstvo za prevenciju kardiovaskularnih patologija, kao i crijevnih problema.
Pekmez od malina poznat je i u borbi protiv prehlade, no kako bi se sačuvali vitamini, ne preporučuje se kuhanje i prokuhavanje nekoliko puta.