Unatoč svim svojim korisnim svojstvima i kvalitetama, cikla se ne bi trebala konzumirati svaki dan kako biste izbjegli probleme.
U takvim slučajevima stručnjaci govore o skrivenim rizicima.
Otkrijmo koje kontraindikacije ima korjenasto povrće i koliko često se može jesti.
Prvo, problemi s bubrezima
Zbog visokog udjela oksalata česta konzumacija cikle može uzrokovati probleme s bubrezima – može doći do stvaranja kamenaca.
Te iste tvari ometaju apsorpciju kalcija i također izazivaju stvaranje oksalatnih kamenaca.
Drugo, šećer
Cikla može predstavljati rizik zbog svog visokog glikemijskog indeksa. Njegova konzumacija pomaže povećati razinu šećera u krvi.
Ako imate dijabetes ili imate predispoziciju za bolest, jedenje cikle također je opasno za vaše zdravlje.
Osjećaj gladi i želja za slatkim mogu se pogoršati, što će uzrokovati probleme s težinom.
Treće, problemi s probavom
Zbog obilja vlakana, cikla može izazvati nadutost, proljev, ali i alergije – osipe, svrbež i druge tegobe.
Stoga se ne preporučuje redovita konzumacija cikle, a ako imate bolest bubrega, dijabetes ili uzimate neke lijekove, bilo bi bolje da se posavjetujete s liječnikom.
Prethodno smo razgovarali o tome treba li običnu tjesteninu zamijeniti tjesteninom od cjelovitog zrna.