Je li moguće jesti sjemenke nara zajedno sa sjemenkama: bit će zdravstvenih posljedica

Nar je voće koje je svakako ukusno i zdravo, ali kako ga pravilno jesti nije sasvim jasno.

Neki ljudi jedu šipak sa sjemenkama, dok ih drugi ne žure progutati. Tko radi pravu stvar?

Prema stručnjacima, ako ne odvojite pulpu nara od sjemenki, tada će više antioksidansa ući u tijelo. Ove tvari odolijevaju oksidativnom stresu, smanjuju upalu i štite stanice od oštećenja.

Antioksidansi sadržani u naru, uz sve ostalo, bore se protiv slobodnih radikala i poboljšavaju stanje kože. Ako redovito uživate u ovom voću (zajedno sa sjemenkama), nakon nekog vremena primijetit ćete da vam koža izgleda mladolikije i baršunastije, a bore, opekline i upale na njoj se pojavljuju znatno rjeđe.

Kao posljedica konzumacije nara smanjuje se i rizik od razvoja kroničnih bolesti, uključujući dijabetes te bolesti srca i krvožilnog sustava.

Nar
Fotografija: © Belnovosti

Nar posebno djeluje na rad srca. Smanjuje razinu “lošeg” kolesterola, normalizira krvni tlak i jača krvne žile.

Sjemenke nara također su dobre za probavu. Sadrže puno vlakana koja poboljšavaju pokretljivost crijeva i održavaju zdravu mikrofloru.

Stručnjaci kažu da je jedna od glavnih prednosti konzumiranja nara sa sjemenkama njegova antitumorska svojstva. Nar sadrži vitamine C i K, folnu i elaginsku kiselinu te antocijane. Te tvari potiču apoptozu, proces uništavanja oštećenih i potencijalno opasnih stanica.

To je sve: sigurno će biti zdravstvenih posljedica jedenja nara sa sjemenkama, ali one će biti pozitivne.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki