Zagreba Lajfhaki

Je li potrebno zamijeniti običnu tjesteninu cjelovitim žitaricama: što kažu nutricionisti

Tjestenina od cjelovitog pšeničnog brašna razlikuje se od one od bijelog brašna po tome što je tamnije boje, orašastijeg okusa i grublje teksture.

Što je zdravije: bijela tjestenina ili tjestenina od cjelovitih žitarica?

Ako govorimo o običnoj tjestenini, tada se tijekom njihove obrade iz proizvoda uklanjaju vitamini, minerali i vlakna, što, naravno, nije dobro.

Kada jedete tjesteninu od bijelog brašna, manja je vjerojatnost da ćete se osjećati sitima i, obrnuto, veća je vjerojatnost da ćete se prejedati.

Proizvod od cjelovitih žitarica sadrži puno više proteina, vlakana i hranjivih tvari. To znači da doprinose raznolikosti vaše prehrane i da se prije osjećate siti.

Osim toga, vlakna iz cjelovite tjestenine povoljno utječu na proces probave, pospješuju redovito pražnjenje crijeva i snižavaju razinu kolesterola.

Fotografija: © Belnovosti

Treba li bijelu tjesteninu zamijeniti tjesteninom od cjelovitog zrna?

Prema nutricionistima, nema uvijek smisla zamijeniti običnu tjesteninu tjesteninom od cjelovitog zrna, jer je malo vjerojatno da će tjestenina biti na vašem stolu svaki dan.

Osim toga, tjesteninu često jedemo “u društvu” s umacima, mesom, sirom i povrćem.

Stoga, ako tjestenini dodate proteine ​​i povrće te ne pretjerate s masnom hranom, čak i ona od bijelog brašna postat će izvrstan prilog.

Ranije smo vam rekli do kakvih posljedica može dovesti preskakanje doručka.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version