Je li svinjetina više dobra nego loša?

Svinjetina je, među ostalim vrstama crvenog mesa, izvor visokokvalitetnih bjelančevina koje sadrže izvrstan niz aminokiselina. Meso je najbolji opskrbljivač željezom i vitaminom B12.

Nedavno je postalo poznato da u mišićnom tkivu, tj. mršavi dio ima mnogo vitamina D u posebno aktivnom obliku, gdje je prisutan kao hormon kalcitriol. Upravo od njega imamo ogroman minus.

Stručnjaci kažu da je ovaj vitamin-hormon vrlo blizak testosteronu, pa je uz brojne blagotvorne učinke vrlo važan i za spolne funkcije. Njegov nedostatak povezuje se s erektilnom disfunkcijom, a pozitivno djeluje i na mišićnu masu.

Osim toga, u mesu ima puno cinka, koji aktivira sintezu testosterona. Također, mast u nemasnom dijelu svinjetine je bolja nego u govedini ili ovčetini.

Svinjetina vas ne sprječava da smršavite

A stručnjaci tvrde da su općenito slanina i svinjska mast općenito korisni jer su dobar izvor elementa u tragovima selena. Svinjska mast sadrži više korisnih masnih kiselina od preživača. Naravno, tu je i višak kolesterola. No, zato se preporuča koristiti ga umjereno.

I na kraju, ali ne manje važno, sadrži mnogo kolina, koji slabi štetno djelovanje kolesterola i štiti krvne žile. Ozbiljno znanstveno istraživanje pokazalo je da konzumacija 100 g mesa ne utječe ni na smrtnost ni na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pažnja!

To se ne odnosi na kobasice, šunku i ostale poluproizvode, kao ni na crveno meso. U svibnju ove godine objavljeni su zbirni podaci o mesu i dijabetesu tipa 2. Ispostavilo se da nemasna svinjetina ne pridonosi razvoju ove bolesti i ne pogoršava stanje onih koji od nje boluju. A što se tiče Alzheimerove bolesti, ima čak i zaštitni učinak.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki