Je li ušećereni med štetniji od svježeg?

Zanimljivo pitanje, na koje zanimljiv odgovor nalazimo u komentaru Rusa dr. Viktora Konisheva, dr. med., specijalista za prehranu. U svakoj vrsti i obliku meda, bez obzira na to je li zašećeren ili ne, puno je šećera, objašnjava stručnjak.

Kada se med zašećeri, one se kristaliziraju i postaju vidljive. Šećera u svježem medu ima isto toliko, samo su otopljeni. Stoga med ne treba smatrati korisnim proizvodom. Sadrži puno fruktoze, a to je jedan od najštetnijih šećera, sadrži i glukozu.

U velikim količinama pridonose razvoju pretilosti i dijabetesa tipa 2. Stoga med nije sigurna zamjena za šećer, kako neki tvrde. Količina vitamina, minerala i drugih korisnih tvari u medu je vrlo mala.

Da bi se osigurala dnevna norma vitamina, na primjer, potrebno je pojesti 3 kg meda, da bi se postigla norma kalcija – 200 žličica. Zamislite koliku će ogromnu količinu šećera čovjek unijeti ako se odluči na ovaj način unositi vitamine i minerale.

Dr. Mahesh Garje: Najbolja hrana za mršavljenje je med

U medu postoje flavonoidi koji neutraliziraju opasne kisikove radikale u ljudskom tijelu. Međutim, poteškoća je u tome što, da biste imali koristi od njih, ipak morate jesti puno meda. Stručnjaci su otkrili da 1,5 g meda po kg tjelesne težine povećava antioksidacijsku obranu tijela u usporedbi s kukuruznim sirupom.

Za osobu od 80 kilograma to je 120 g meda. I još je puno. Osim toga, skeptici kažu da je flavonoida u medu manje po jedinici težine nego u povrću i voću. I za kraj, pojašnjava dr. Konishev, jedan od pokazatelja kvalitete meda je sadržaj enzima dijastaze. Ne bi trebao biti manji od 8 jedinica, za bagrem – 5 jedinica.

Smanjenje ovog pokazatelja može ukazivati ​​na uništavanje biološki aktivnih tvari meda (kao što se događa tijekom zagrijavanja) ili razrjeđivanje meda. Često prodavači meda navode ovaj pokazatelj na svom proizvodu i, naravno, tvrde da njihov med mora biti visoke kvalitete. Ali može li im se uvijek vjerovati?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki