Foto: iStock/Gulliver
Svi smo čuli koliko je konzumacija važna za zdravlje. Istraživači s Medicinskog fakulteta u Pennsylvaniji otkrili su da dodavanje ribe na dječje jelovnike barem jednom tjedno smanjuje rizik od zastoja u neurorazvoju. Rezultati znanstvenog rada objavljeni su u časopisu “Mikroorganizmi”.
Pogledajte više:
U istraživanju su sudjelovale 142 bebe u dobi između 6 i 12 mjeseci i njihove majke. Odrasli su odgovarali na standardizirani upitnik o prehrani djece, a šestomjesečnoj dojenčadi uzeti su uzorci sline i mjerena razina aktivnosti raznih oralnih bakterija. Majke su također izvijestile o razvoju vještina kao što su hodanje, govor i društvena interakcija kada je njihovo dijete navršilo 18 mjeseci.
Tim je otkrio da su zastoji u neurorazvoju povezani s nedostatkom konzumacije ribe kod djece do 12 mjeseci starosti. Odgođeni neuralni razvoj također je bio povezan s povećanom aktivnošću dva slinovna mikroba, Candidatus gracilibacteria i Chlorobi.
Raznolikost mikroba može biti važna za metabolizam i apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari, kao što su dugolančane polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u ribi, kažu istraživači.
Izvor bgnes