Jedite kruške i… smršavjet ćete

Kruške su slatko voće u kojem se uživa od davnina. Osim što su ukusni, imaju i mnoge znanstveno dokazane zdravstvene prednosti. Ovo voće sadrži male količine folata, provitamina A i niacina.

Folat i niacin važni su za rad stanica i proizvodnju energije, dok provitamin A podržava zdravlje kože i zacjeljivanje rana. Kruške su također bogate važnim mineralima, poput bakra i kalija. Bakar igra važnu ulogu u imunitetu, metabolizmu kolesterola i radu živčanog sustava, dok kalij podržava kontrakciju mišića i rad srca.

Osim toga, ovo voće izvrstan je izvor antioksidansa polifenola koji štite stanice od oksidativnog oštećenja. Kora kruške sadrži šest puta više polifenola od voća. Kruške su izvrstan izvor topivih i netopivih vlakana koja su neophodna za zdravlje probavnog sustava. Ova vlakna pomažu u održavanju rada crijeva omekšavanjem stolice.

Jedna kruška srednje veličine (178 g) sadrži 6 g vlakana, 22% dnevnih potreba. Osim toga, topiva vlakna hrane zdrave bakterije u vašim crijevima. Kao takvi, smatraju se prebioticima koji su povezani sa zdravim starenjem i poboljšanim imunitetom.

Dijetalna vlakna mogu pomoći u ublažavanju zatvora. U studiji koja je trajala 4 tjedna, 80 odraslih osoba s tim stanjem dobivalo je 24 grama pektina – vrste vlakana koja se nalazi u voću – dnevno. Osjetili su olakšanje od zatvora i povećali su razinu korisnih bakterija u crijevima.

Jabuke i kruške snižavaju kolesterol u jesen i zimi

Iako je upala normalan imunološki odgovor, kronična ili dugotrajna upala može biti štetna za vaše zdravlje. Povezan je s određenim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2. Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala i smanjuju rizik od bolesti.

Kruške također sadrže nekoliko vitamina i minerala, poput bakra i vitamina C i K, koji se također bore protiv upala. Kruške sadrže spojeve koji mogu imati antikancerogena svojstva. Na primjer, sadržaj antocijana i cimetne kiseline u kruškama pokazao se učinkovitim protiv raka. Neka istraživanja pokazuju da prehrana bogata voćem, uključujući kruške, može zaštititi od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, želuca i mjehura.

Osim toga, vjeruje se da redovita konzumacija krušaka i drugog voća s bijelim mesom smanjuje rizik od moždanog udara. 10-godišnje istraživanje na više od 20.000 ljudi pokazalo je da svakih 25 grama voća s bijelim mesom pojedenih dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 9%.

Kruške imaju malo kalorija, ali puno vode i vlakana. Ova kombinacija ih čini idealnim za mršavljenje, jer vlakna i voda pomažu da ostanete siti. Kako god ih jeli, ne zaboravite ih guliti kako biste maksimalno iskoristili njihove hranjive tvari.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki