Zagreba Lajfhaki

Jedite ribu za dugovječnost

Prema američkim znanstvenicima, konzumacija ribe produljuje život za najmanje 2 godine. Stariji ljudi koji imaju visoku razinu omega-3 masnih kiselina u krvi, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa i plodova mora, smanjuju rizik od prerane smrti za 25%. Osim toga, rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti smanjen je za ⅓ u usporedbi s odraslima koji su izbjegavali ribu.

Ovo je prva studija takve vrste koja analizira odnos između konzumacije ribe i smrtnosti. Istraživači sa Harvard School of Public Health i Sveučilišta u Washingtonu otkrili su da su ljudi u dobi od 65 godina s najvišim razinama omega-3 masnih kiselina u krvi živjeli u prosjeku 2,2 godine duže od ljudi s najnižim razinama.

Iako se unos ribe dugo smatrao dijelom zdrave prehrane, malo je istraživanja o odnosu između razine omega-3 u krvi i smrtnosti kod starijih osoba.

“Naše otkriće potvrđuje važnost dovoljne razine omega-3 u krvi za zdrav kardiovaskularni sustav i pokazuje da kasnije u životu blagotvorni učinci mogu produžiti preostale godine života”, kaže voditelj studije Dariusz Modafarian.

Riba osigurava omega-3 masne kiseline, koje su neophodne za razvoj mozga i smatra se da smanjuju upale u mozgu, kardiovaskularnom sustavu i drugim stanicama.

Exit mobile version