Jedite više rajčice za sunčanih dana

Rajčice bi trebale biti što češće na vašem stolu jer sadrže korisne tvari koje mogu spriječiti razvoj melanoma.

Bogate su antioksidansom likopenom, koji je poznat kao moćan preventivni faktor protiv raka kože. Ovo je važno po sunčanom vremenu.

Prema preporukama za razinu unosa hrane i biološki aktivnih tvari dnevno treba unositi oko pet miligrama likopena, a gornja dopuštena količina je 10 miligrama.

Ovisno o sorti, sadržaj likopena u rajčici kreće se od 5 do 50 miligrama po kilogramu i obično je u korelaciji s intenzitetom crvene boje ploda.

Što je rajčica crvenija, to sadrži više likopena. Prema nutricionistima, “kuhanje na pari i pečenje” voća dovodi do koncentracije likopena u konačnom proizvodu.

Ako imate žučne kamence, izbjegavajte rajčice

Primjerice, ako u svježoj rajčici ima do 50 miligrama po kilogramu, onda u kečapu – do 140 miligrama po kilogramu, au pireu od rajčice – do 1500 miligrama po kilogramu.

Osim toga, stručnjaci podsjećaju da se rajčica sastoji od 94% vode, što također ima dobar učinak na tijelo po vrućem vremenu. Prema riječima stručnjaka, likopena ima i u guavi, lubenici i papaji.

Rak kože je maligna neoplazma koja se razvija iz stanica kože i vezivnog tkiva. Jedna vrsta takvog raka je melanom, koji se može proširiti na druge dijelove tijela. A uz pomoć likopena može se smanjiti rizik od ove podmukle bolesti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki