Zagreba Lajfhaki

Kako odabrati savršen doručak

Šalica kave ujutro, doručak za ručak i večera navečer – ovo je dijeta većine nas. Zbog toga imamo problema s gastrointestinalnim traktom, viškom kilograma, stresom, rasejanošću i kroničnom manjkom energije.

Ali za dobro zdravlje dovoljno je prilagoditi prehranu, a posebnu pozornost posvetiti doručku.

Kakav bi trebao biti savršen doručak. Nutricionisti se slažu da vrsta proizvoda nije toliko važna koliko njihova točna ravnoteža. Dakle, idealan doručak trebao bi sadržavati 2/3 dnevne doze ugljikohidrata, 1/3 doze proteina i manje od 1/5 doze masti.

Ugljikohidrati su izvor energije potrebne za buđenje i mobiliziranje organizma. Ima ih u žitaricama, zobenim mekinjama, voću, povrću, mliječnim proizvodima.

Proteini daju osjećaj sitosti tijekom dana. Namirnice koje su bogate proteinima su riba, meso, jaja, orasi. Probajte klasični engleski doručak koji se sastoji od meko kuhanih jaja, slanine i tosta.

Što se tiče masti, bolje je dati prednost nezasićenim – one se brže apsorbiraju. Nezasićene masti nalaze se u avokadu, bademima, maslinovom ulju.

Pravo skladište vitamina i minerala je sok. Nije ni čudo da zapadnjaci ne započinju jutro bez čaše soka. Zasićuje tijelo tekućinom, daje energiju i potiče apsorpciju hranjivih tvari.

Za doručak nutricionisti preporučuju kiselije sokove: naranču, grejpfrut, jabuku. Također vam želimo skrenuti pozornost na sljedeće: većina profesionalnih nutricionista tvrdi da je sirovo voće bolje jesti ujutro – tada vam daje energiju. Pa čak i jabuka, pojede li se nakon 18 sati, prije će se pretvoriti u potkožni masni sloj./ Zdrave.to.

Exit mobile version