Kako odabrati zdravi bijeli kruh: potražite ove aditive

Kao što znate, sivi i crni kruh su zdraviji od bijelog, ali to ne znači da proizvode od pšeničnog brašna treba izbaciti iz prehrane.

Umjesto da se odreknete bijelog peciva, pokušajte birati proizvode koji su manje štetni – to će biti dovoljno.

Nije tajna da se bijeli kruh proizvodi od vrhunskog pšeničnog brašna.

Ovi se proizvodi obično ne klasificiraju kao zdravi iz razloga što praktički ne sadrže korisne elemente (govorimo o dijetalnim vlaknima i drugim komponentama), samo škrob i lako probavljive ugljikohidrate.

Istovremeno, pšenični kruh ima značajnu prednost – vrlo je ukusan.

Kruh
Fotografija: © Belnovosti

Nutricionistica Mariyat Mukhina preporučuje da ne jedete više od dvije porcije bijelog kruha dnevno.

Ovo se ograničenje nameće bijelom kruhu jer razne lepinje, štruce i druga peciva imaju visok glikemijski indeks, a njihova se konzumacija povezuje s povećanim rizikom od pretilosti i dijabetesa.

Nutricionistica savjetuje da potražite bijeli kruh s dodanim pseudožitaricama poput kvinoje, sezama ili chia sjemenki. Ovi dodaci povećavaju sadržaj vlakana.

Idealna opcija je kruh koji sadrži najmanje 3 g vlakana po porciji.

Neki proizvođači također koriste mekinje ili klice žitarica pri izradi kruha, što ga također čini zdravijim.

Glavna stvar je da pečeni proizvodi ne sadrže mnogo umjetnih aditiva, konzervansa, pojačivača okusa i, naravno, šećera – višak potonjeg dovodi do viška kalorija i oštrih skokova u razini glukoze u krvi.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki