Ispostavilo se da zdravlje crijeva ne ovisi samo o tome što osoba jede i pije.
Najneočekivaniji čimbenici negativno utječu na probavu. Počevši od režima pijenja, završavajući otpornošću na stres.
Je li moguće poboljšati zdravlje crijeva i zaštititi se od upala, ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, prenosi Gazeta.ru pozivajući se na stručnjaka.
Kao stručnjak djeluje gastroenterolog Victor Chedid, zaposlenik klinike Mayo.
Prema njegovim riječima, zdravlje crijeva uvelike ovisi o količini unesenih vlakana.
Za zaštitu crijeva od upale potrebno je unositi 30-40 grama vlakana dnevno.
Da biste to učinili, u svoju prehranu morate uključiti povrće, voće, bobičasto voće, cjelovite žitarice i mahunarke.
Osim toga, važno je zapamtiti masti sadržane u sjemenkama i orašastim plodovima, biljnom ulju i vodi za piće.
Zato Chedid preporučuje piti do osam čaša vode dnevno.
Liječnik je nadalje istaknuo važnost tjelesnog vježbanja koje pomaže u očuvanju zdravlja srca, pluća, imuniteta i probavnog trakta.
Briga o mentalnom zdravlju jednako je važna.
Dokazano je da psihička trauma pretrpljena u različitim životnim dobima povećava rizik od razvoja sindroma iritabilnog crijeva, zatvora i drugih gastrointestinalnih poremećaja.