Kako pravilno jesti med za zdravlje: tajne zlatnog eliksira za koje niste znali

Med je jedinstven prirodni proizvod poznat po svojim ljekovitim svojstvima od davnina. Međutim, malo ljudi zna da se pravilnom konzumacijom meda može znatno pojačati njegovo blagotvorno djelovanje na organizam.

Od vremena do kombiniranja s drugom hranom, svaki je aspekt bitan kako bi se maksimizirale dobrobiti ove slatke poslastice.

Razumijevanje zamršenosti konzumacije meda pomoći će da se on iz običnog ukusnog deserta pretvori u moćno sredstvo za jačanje zdravlja i imuniteta.

Odabir kvalitetnog meda

Prvi korak za pravilnu konzumaciju meda je odabir kvalitetnog proizvoda. Prirodni med mora biti homogen, bez nečistoća i stranih mirisa.

Boja može varirati od svijetlo zlatne do tamno smeđe ovisno o sorti. Važno je kupovati med od provjerenih proizvođača ili pčelara kako biste izbjegli krivotvorine i aditive.

Med
Fotografija: Pixabay

Optimalno vrijeme korištenja

Za maksimalnu korist preporučuje se konzumiranje meda ujutro na prazan želudac ili 20-30 minuta prije jela.

U to vrijeme tijelo je najprijemčivije za hranjive tvari, a med se brzo apsorbira.

Večernja konzumacija meda također je prihvatljiva, ali najkasnije 2-3 sata prije spavanja kako bi se izbjeglo povećanje razine šećera u krvi prije odmora.

Ispravno doziranje

Unatoč svojim prednostima, med je visokokaloričan proizvod, a njegova prekomjerna konzumacija može dovesti do debljanja.

Optimalna dnevna doza za odraslu osobu je 1-2 žlice. Važno je zapamtiti da se med ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana zbog opasnosti od razvoja botulizma.

Kombinacija s drugim proizvodima

Med se dobro slaže s raznim proizvodima, pojačavajući njihova blagotvorna svojstva. Dodavanje meda toplom mlijeku stvara odličan umirujući lijek prije spavanja.

Kombinacija meda i cimeta pomaže u poboljšanju probave i metabolizma. Med s limunom klasičan je lijek za jačanje imuniteta i borbu protiv prehlade.

Temperatura

Važno je zapamtiti da visoke temperature uništavaju korisna svojstva meda. Med ne smijete dodavati vrućem čaju ili kavi – optimalna temperatura napitka ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzijusa. Također se ne preporučuje zagrijavanje meda u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.

Metode upotrebe

Osim tradicionalne upotrebe meda u čistom obliku ili u napitcima, postoje i drugi načini njegove upotrebe.

Oblozi od meda pomažu u poboljšanju stanja kože, a maske za lice od meda imaju učinak pomlađivanja.

Kod prehlade učinkovite su inhalacije s dodatkom meda.

Kontraindikacije i mjere opreza

Unatoč brojnim zdravstvenim prednostima, med kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije.

Osobe s dijabetesom trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego uvrste med u svoju prehranu, jer med može utjecati na razinu šećera u krvi.

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom također trebaju biti oprezne pri konzumiranju meda zbog njegove visoke kalorijske vrijednosti.

Skladištenje meda

Pravilno skladištenje meda pomaže dugotrajnom očuvanju njegovih korisnih svojstava. Med treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu u dobro zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi.

Ne preporučuje se čuvanje meda u hladnjaku jer niske temperature mogu dovesti do njegove kristalizacije i gubitka nekih korisnih svojstava.

Prethodno smo vam rekli koliko minuta treba trajati šetnja na svježem zraku.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki