Sadržaj eteričnih ulja u matičnjaku je oko 0,3%, a ponekad može doseći i 0,8%, što čaju od matičnjaka daje blagotvorna svojstva.
Ovo piće može stabilizirati raspoloženje, smanjiti tjeskobu i poboljšati kvalitetu sna.
Stručnjaci preporučuju pijenje čaja od matičnjaka u razdobljima povećane razdražljivosti, nervoze i razdoblja povećanog stresa.
Da bi piće koristilo tijelu, morate znati kako ga skuhati.
Kako skuhati matičnjak
Ako planirate piti čaj, za njegovu pripremu trebat će vam 0,5 litara vode i 2 žlice nasjeckane biljke.
Matičnjak prelijte vrućom vodom (nikako kipućom vodom – temperatura tekućine treba biti između 70-80 stupnjeva) i poklopite posudu poklopcem.
Nakon pola sata (ne više), filtrirajte i ohladite čaj. Možete mu dodati med. Počastite se ovim napitkom navečer prije spavanja.
Jedina razlika u kuhanju matičnjaka za vanjsku upotrebu je u tome što će vam trebati dvostruko više biljke.
Ranije smo govorili o najboljim proizvodima za prevenciju bolesti srca.