Proklijale žitarice doista se mogu nazvati skladištem zdravlja.
Obogaćeni su hranjivim tvarima, a blagotvorne elemente iz njih tijelo lakše apsorbira.
I još jedan plus – sam proces klijanja je prilično jednostavan i uzbudljiv.
Evo jednostavnih uputa korak po korak za klijanje žitarica: može se koristiti za zelenu heljdu, grah, grašak bez ljuske, slanutak, leću, pšenicu itd.
1. Započnite ispiranjem žitarica u hladnoj vodi. Zatim prebacite žitarice u zdjelu i potpuno ih prekrijte vodom. Ostavite smjesu preko noći.
2. Ujutro isperite žitarice i stavite ih na vlažan papirnati ubrus. Pokrijte vrh drugim papirnatim ručnikom i ostavite 3 dana.
3. Tijekom ova 3 dana isperite žitarice i papirnate ručnike svaki put zamijenite novima.
4. Uskoro ćete vidjeti kako se počinju pojavljivati prvi izdanci. Klice su duge oko 1 cm i idealne su za jelo. Ali možete uzgojiti duže klice koje su dobre za salate.
5. Nakon što su klice dosegle željenu duljinu, prebacite ih u hladnjak. Čuvajte ih na temperaturi od +2…+5 stupnjeva u staklenoj posudi s labavim poklopcem. Klice će u ovim uvjetima ostati svježe 5 dana.
Ranije smo rekli tko bi trebao jesti kiseli kupus.