“Krčanje” u želucu nakon obilnog obroka, proljev pred svečani događaj, zatvor tijekom putovanja: oni koji pate od gastrointestinalnih problema znaju za te muke. Evo nekoliko učinkovitih savjeta u takvim slučajevima:
1. Više se krećite
Dugotrajno sjedenje je otrov za probavu. Kada hodate, plivate ili vozite bicikl, trbuh se “masira” laganim pokretima. To doprinosi normalnoj defekaciji i probavi.
2. Koristite začinsko bilje i začine
Eterična ulja đumbira, kumina, anisa i komorača olakšavaju probavu masne hrane. Gorke tvari koje sadrže rikula i artičoka pridonose stvaranju probavnih sokova, tako da se i teška hrana brže probavlja. Zauzvrat, krumpir veže višak želučane kiseline – tj. sprječava žgaravicu.
Moringa – “čudesna” biljka za dobru probavu i ravnotežu šećera u krvi
3. Otkrivanje intolerancije
Patite li redovito od probavnih smetnji čak i ako se držite zdrave i uravnotežene prehrane? Iza toga možda leži problem koji se zove intolerancija na hranu. Postoje, primjerice, ljudi osjetljivi na pšenicu ili histamin (uključujući u crnom vinu, zrelom siru, salami). Ako vodite dnevnik prehrane, u koji bilježite svoje simptome i hranu koju jedete, to će vam pomoći da otkrijete imate li intoleranciju na određenu hranu.
4. Odvojite vrijeme za jelo
Važno je pravilo: svaki zalogaj hrane žvačite polako i neprekidno. Jer zdrava probava počinje u ustima. Što temeljitije žvačemo, stvara se više sline – ona počinje razgrađivati hranu, rasterećujući dio rada želuca i crijeva.
Milena Vasileva