Jedite ribu redovito
Riba bi trebala biti nemasne vrste kao što su bakalar, štuka i pastrva. Masna riba poput lososa, šarana, skuše itd. ne bi smjele biti dio vašeg jelovnika, koliko god bile korisne zbog prisutnosti omega-3 masnih kiselina.
Izbjegavajte jaja
Bjelanjke se povremeno mogu jesti, ali se ne smiju pržiti. Ovisno o stanju jetre, neki ljudi mogu konzumirati jedan žumanjak dnevno, ali oni sa žučnim kamencima trebaju se ograničiti na 1/2 žumanjka dnevno.
Znanstvenici su otkrili koji simptomi ukazuju na to da je jetra puna toksina
Naglasak staviti na konzumaciju povrća
Osobe koje imaju problema s jetrom trebale bi jesti puno povrća – može se kuhati, pirjati, kuhati na pari ili sirovo, ali nikako pržiti. Povrće se može jesti kao glavno jelo ili prilog. Postoji povrće koje je dobro ne jesti ili barem rijetko jesti – kiseljak, špinat, gljive, mladi luk, češnjak, rotkvice i ukiseljeno povrće.
Redovito jedite juhe
Juhe od povrća izuzetno su pogodne za osobe s oboljenjima jetre. Jedini uvjet koji se mora poštovati je da se proizvodi za ove juhe ne smiju pržiti. Zabranjene su juhe od gljiva, juhe s masnom ribom i one koje sadrže masno meso.
Konzumirajte nemasne mliječne proizvode
Ne morate u potpunosti izbaciti mliječne proizvode iz svog jelovnika, ali oni koje konzumirate trebali bi biti nemasni. Potpuno ograničite sve masne mliječne proizvode, kao i one s visokim udjelom soli.
Često jedite nemasno meso
Od mesa se preporučuju čista mesa ili ona s malim udjelom masnoće, bez kože, tetiva i sl. Možete konzumirati čisto juneće, pileće, janjeće, pureće, kuniće meso, ali bez masnoće. Meso pripremite kuhanjem, pečenjem ili roštiljem. Najbolja opcija pripreme je kuhanje, a prženje je zabranjeno. Izbjegavajte jesti masno meso poput jetrica, bubrega, mozga, kobasica i patke.
Naglasak staviti na konzumaciju žitarica
Žitarice se posebno preporučuju osobama s oboljelima od jetre, osobito zobeni proizvodi i jela s njima, kao i heljda.
Znanstvenici: Bolovi u 4 dijela tijela ukazuju na problem s jetrom
Oprezno sa začinima
Možete koristiti začine poput cimeta, komorača, peršina, miješanog povrća i voća, ali iz jelovnika izbacite hren, senf i papar.
Koristite rafinirane biljne masti
Zabranjen je unos svinjske masti.
Ne pretjerujte s konzumacijom kave
Kava nije potpuno zabranjena, ali treba biti s mlijekom i ne smije se piti više od jedne do dvije šalice kave dnevno. Možete piti voćne sokove, ali ne smiju imati dodani šećer. Izbjegavajte gazirana pića, kakao i crnu kavu.
Redovito jedite voće
Voće možete konzumirati na bilo koji način – sušeno, kuhano, sirovo, u obliku kompota, marmelade, želea itd. Bijeli šećer potrebno je barem djelomično zamijeniti zaslađivačima, a dopuštena je i konzumacija meda. Izbjegavajte jesti sladoled i čokoladu.
Stručnjaci preporučuju male međuobroke između glavnih obroka. To može biti voće, povrće, obrani jogurt itd.
Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.