Zagreba Lajfhaki

Kako svečani stol učiniti zdravim

Učiniti blagdanski stol zdravim može biti pravi izazov. Obično je stol zatrpan hranom kao posljedica velike kupovne gužve i ostataka posnih jela s božićnog stola.

Osim toga, obično se pije puno alkohola. Što učiniti da se tijelo ne optereti i umjesto da uživamo u odmoru, osjećamo se loše zbog pretjerivanja ili prejedanja.

1. Kuhajte sami

Prvo što možete učiniti je kuhati sami. Tako će biti ukusnije i izbjeći ćete negativne strane brze hrane, bajate i pakirane hrane, znat ćete koje ste namirnice koristili i imat ćete priliku pripremati hranu kako želite.

2. Koristite ekološki prihvatljive i poljoprivredne proizvode

Kako bi hrana koju pripremate bila ukusna i korisna, proizvodi moraju biti čisti i ekološki prihvatljivi. Jer sve vrste umjetnih dodataka, konzervansa i bojila mogu ne samo opteretiti organizam, već i naštetiti ili izazvati alergiju. Osim toga, okus je puno stvarniji i ne može se usporediti s umjetnom hranom.

3. Smanjite alkohol

Ovo se neće svidjeti mnogim ljudima, ali što manje pijete, to bolje za vaše zdravlje. Naravno, najbolje je potpuno izbaciti alkoholna pića.

4. Povrće

Povrće pruža mnoge korisne tvari za ljudsko tijelo i njegovo zdravlje. Mogu biti na stolu u salatama, jelima ili, češće, kao dio kiselih krastavaca. Dobro je da su u skladu s godišnjim dobom, jer obično proizvodi karakteristični za određeno vrijeme podupiru imunološki sustav i opskrbljuju tijelo potrebnim tvarima da se osjeća dobro i zdravo. Nije slučajno da su u ovoj sezoni popularni proizvodi poput kiselog kupusa, poriluka, luka, bundeve, češnjaka i slično.

5. Stavite domaće pečene orahe

Već aromatizirane i pržene orašaste plodove možete nabaviti i u trgovini, no ako si odvojite vrijeme i sami ih ispečete, bit ćete zadovoljni. Miris i okus svježe pečenih orašastih plodova je neusporediv. Orašasti plodovi, kikiriki, bademi, lješnjaci i drugo – svi oni sadrže mnogo korisnih tvari, vitamina i bjelančevina, tako da će tijelo dobiti ono što mu je potrebno.

6. Zamijesiti kruh

Također je odlično zamijesiti i ispeći vlastiti kruh. Okus toplog kruha je vrijedan toga. Tako ćete izbjeći konzervanse, dizaoce i ostale umjetne dodatke koji inače idu uz kruh iz trgovine.

7. Napravite desert s manje šećera

Ako pravite baklavu, bez sumnje će biti puno šećera. Ali ako želite laganiji desert, možete pronaći recepte za jedan.

8. Puno voća

Dobar način da zamijenite teške slatke deserte je da stavite više voća na stol. Možete napraviti i voćnu tortu ili kremu, voćnu salatu.

Postoji mnogo opcija što staviti na svečani stol. Kad odvojite vrijeme za brigu o njoj, dobit ćete i punu paletu emocija povezanih s odmorom. Sve su to uspomene i iskustva koja dan s vašom obitelji čine posebnim. Usmjerite pažnju na dobre strane ljudi, na ono što se događa, i tada ćete, što god da je na stolu, imati ono najvažnije za zdravlje – radost i ljubav.

Exit mobile version