Cjelovite žitarice prisutne su u svakoj znanstveno potvrđenoj prehrani. Nije iznenađujuće, jer su neke žitarice pravi ključ dugovječnosti.
Lijepo je i što je među prvima svima poznata heljda. Dokazano štiti od krvnih ugrušaka i usporava starenje.
O zdravstvenim prednostima konzumacije heljde donosi portal HERE News.
Prednosti heljde
Osim skupa vitamina i mikroelemenata, žitarica sadrži tvar rutin.
Upravo rutin heljdu čini žitaricom broj 1, jer se tvar smatra najboljim antioksidansom koji žitarice sadrže.
Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, heljda suzbija slobodne radikale u tijelu koji doprinose starenju organizma.
Zahvaljujući rutini poboljšava se cirkulacija krvi, a ujedno se normalizira krvni tlak.
Treba napomenuti da heljda ima nizak glikemijski indeks, što je čini apsolutno sigurnim proizvodom ako imate problema s razinom šećera u krvi.
Uz sve to, heljda je jeftina i smatra se žitaricom dostupnom široj populaciji.
Ali unatoč svim pozitivnim svojstvima, stručnjaci ne preporučuju jesti samu heljdu. Takva se prehrana ne može nazvati uravnoteženom.