Zagreba Lajfhaki

Kardiolog je nazvao najštetniju hranu za naše srce

Nije moguće stalno jesti zdravo, ali ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdravog srca bez izbacivanja okusa koji nam se sviđaju.

Kardiologinja dr. Harmony Reynolds dijeli svoje savjete za zdrave alternative nekim od namirnica koje najviše oštećuju srce.

Reynolds za Insider kaže da joj je kao liječnici teško davati savjete o prehrani jer nutricionistička istraživanja često ne daju jasne odgovore o tome kako hrana može utjecati na zdravlje.

Hrana koja vodi do depresije

“Potrebno nam je puno bolje vođene znanosti o prehrani. Mnogi savjeti koje dajemo temelje se na ograničenim dokazima, što pacijentima ostavlja dojam da se često predomišljamo”, dodala je.

Kardiologinja dodaje da na temelju dostupnih dokaza odabire izbjegavati određene namirnice i koristi njihove alternative kako bi uživala u zdravijoj hrani, pišu vesti.bg.

Margarin i kokosovo ulje povezuju se s lošijim zdravljem srca

Margarin i biljno ulje treba izbjegavati, kaže Reynolds, budući da su studije povezale njihovu upotrebu s većom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti, iako nije jasno zašto, budući da se ne čini da povećavaju čimbenike rizika kao što je na primjer kolesterol.

Kokosovo ulje također se ne preporučuje jer se sastoji od zasićenih masti, koje su povezane s rizicima za zdravlje srca. Kravlji maslac čak može biti bolja alternativa ako se koristi u umjerenim količinama, dodao je kardiolog. Ali maslinovo je ulje najzdraviji izbor, pokazuju istraživanja.

“Ljudi bi trebali kuhati s njom, a korištenje drugih vrsta masnoća trebale bi biti što manje moguće”, kaže dr. Reynolds.

Čips je teško jesti u umjerenim količinama

Reynolds kaže da ne jede čips i da ga ne drži kod kuće jer je prelako pojesti cijeli paket.

Kokice mogu biti zdravija alternativa, dodaje ona, a svježe povrće je najbolje ako žudite za hrskanjem.

Hrana za srce: 10 namirnica bogatih kalijem

Slaninu jede samo povremeno

Opsežni dokazi upućuju na to da je prerađeno meso povezano s većim rizikom od ozbiljnih bolesti kao što su rak i bolesti srca, a to su uvjerljivi razlozi da ga ograničite u prehrani, smatra dr. Reynolds. No slanina je i hrana u kojoj uživa i koju jede nekoliko puta godišnje u posebnim prilikama.

“Mislim da ljudima pomaže da znaju da su i oni koji daju savjete ljudi. “Pacijenti ne mogu biti savršeni u držanju dijete”, dodala je.

Stručnjaci savjetuju da čokoladne slastice zamijenite crnom čokoladom

Reynolds kaže da su posljednja grupa namirnica koju pokušava izbjeći prerađeni deserti poput zapakiranih kolačića i krafni, jer su bogati šećerom i nezdravim mastima, koji su povezani sa zdravstvenim rizicima poput dijabetesa i bolesti srca.

Voće, jogurt, tamna čokolada i orašasti plodovi mogu biti zdravije opcije za kolačiće.

Ali opet, umjerenost i samosvijest ključni su za uživanje u hrani uz smanjenje mogućih zdravstvenih rizika.

/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version