Zagreba Lajfhaki

Kardiolog: Jedite ovu hranu kako biste izbjegli visoki krvni tlak

Ako se ne hranite pravilno, vodite nezdrav način života i ne vježbate dovoljno, u opasnosti ste od visokog krvnog tlaka. Ovo dijeli ruski kardiolog dr. Oleg Varfolomeev.

Neke jednostavne promjene načina života koje mogu dovesti do značajnog sniženja krvnog tlaka uključuju gubitak tjelesne težine, ograničenje soli, redovitu tjelesnu aktivnost, smanjenu konzumaciju alkohola, prestanak pušenja i pridržavanje zdrave biljne prehrane. Također je važno povećati unos kalija, smatra stručnjak. Navodi i namirnice koje sadrže ovaj mineral u dovoljnim količinama. Zahvaljujući njihovoj redovitoj konzumaciji možete se zaštititi od visokog krvnog tlaka.

Hrana koju biste trebali jesti da biste se zaštitili od visokog krvnog tlaka

Kalij je vitalan – svaka stanica u našem tijelu treba mineral. Bez njega srce, mišići i živčani sustav ne rade pravilno, što rezultira grčevima, lupanjem srca, ubrzanim pulsom i problemima s tlakom.

Znanstvenici: Ovo ukusno voće brzo snižava krvni tlak

“Zajedno s magnezijem, kalij stabilizira rad srca. To je važno za otkucaje srca. Ova dva minerala pozitivno utječu na njegovu funkciju vezanu uz pumpanje krvi”, kaže dr. Oleg Varfolomeev.

Kardiolog preporuča unos više od 3000 miligrama kalija dnevno. Prije svega potrebno ih je unositi hranom. Liječnik objašnjava da se sa samo četiri do pet porcija voća i povrća dnevno može unijeti do 3000 mg kalija.

Stručnjakinja navodi i namirnice u kojima se ovaj mineral nalazi u najvećim količinama. U 100 grama njih sadržaj kalija je:

  • soja: 1800 mg
  • suhe marelice: 1370 mg
  • sušene breskve: 1340 mg
  • pistacije: 1020 mg
  • datulje: 676 mg
  • Kelj: 490 mg
  • Prokulica: 450 mg
  • krumpir (kuhani, s kožom): 443 mg
  • banane: 382 mg

Pogledajte više: Liječnik otkrio koliko krumpira tjedno šteti srcu i podiže krvni tlak

Preporuka za povećanje unosa kalija ne odnosi se na osobe s uznapredovalom kroničnom bubrežnom bolešću.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version