Nagli pad krvnog tlaka nije ništa manje opasan od visokog krvnog tlaka.
Svakodnevno praćenje vlastitog krvnog tlaka trebalo bi postati navika kao i jutarnje pranje zubi, smatra ruski kardiolog Jurij Pikša. Uvjeren je da ova navika može pomoći u pravovremenom otkrivanju ozbiljnih zdravstvenih problema i sukladno tome poduzeti mjere za stabilizaciju stanja.
Prema kardiologu Yuriju Pikshi, bolje je mjeriti tlak svako jutro, pola sata nakon buđenja. U ovo doba dana vrijednosti su najtočnije, na njih ne utječu nikakvi čimbenici, poput tjelesne aktivnosti, unosa začinjene hrane, emocija itd.
Bolje od aspirina – ovo povrće snižava krvni tlak i razrjeđuje krv
Kao što je liječnik primijetio, ako vaš tlak često ostaje oko 140/90 i više, onda ima smisla potražiti liječničku pomoć. To vrijedi i za slučajeve kada je tlak stalno nizak – ispod 100/60.
„Međutim, jednokratni skokovi mogu se i trebaju pokušati eliminirati jednostavnim i pristupačnim metodama, primjerice hranom“, kaže dr. Picsha.
Što trebate jesti da povisite krvni tlak?
Kardiolog preporuča konzumaciju jednog od sljedećih proizvoda u slučaju naglog pada tlaka:
- jesti nešto slano – ribu, krastavce, rajčice, kavijar;
- popiti šalicu jako aromatične kave, ali piće treba biti napravljeno od prirodnih sirovina, a ne od praškastih sastojaka;
Ovo je najbolje povrće za hipertoničare – satima snižava krvni tlak
Konzumacija 50 grama alkoholnog pića također može pomoći kod naglog pada krvnog tlaka. Ali liječnik ovu metodu preporučuje samo kao posljednje sredstvo i savjetuje da se ne primjenjuje često.
“Sve gore navedene metode pomažu vratiti krvni tlak u normalne granice u roku od 15-30 minuta i time poboljšati dobrobit”, kaže liječnik.
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!