Kemija u krumpiru – ne kupujte ga ako vidite ovo

Krompir je jedno od najčešće konzumiranog povrća. odličan su prilog uz gotovo svako jelo. Vole ih ne samo djeca, već i odrasli. Konzumiraju se u bilo kojem obliku – prženi, kuhani, pirjani, pečeni. Pri odabiru gomolja na tržnici ili u trgovini treba biti posebno oprezan jer mogu biti puni kemikalija. Neki su gomolji izuzetno opasni zbog visokog sadržaja alkaloida, ali i nitrata. Ove tvari mogu biti izuzetno štetne za zdravlje.

Laboratorijska stručnjakinja Centra za ocjenu kvalitete žitarica u Rusiji – Oksana Gorenkova rekla je koji će čimbenici pomoći u prepoznavanju usjeva niske kvalitete. Među njima su neke karakteristične značajke u izgledu, kori i sočnosti povrća.

Kako znate da je krumpir pun kemikalija?

Stručnjak je savjetovao da odbijete kupnju gomolja, čija koža ima zelenu nijansu. To je prvi znak povećanog sadržaja alkaloida – kemikalija opasnih za ljude. Također treba izbjegavati gomolje sa smeđim mrljama, malim rupama ili brazdama. Ovaj nedostatak ukazuje na to da je proizvod bio pod utjecajem gljivičnih mikroorganizama i insekata.

Kvalitetu povrća možete provjeriti i prije kupnje, naglašava stručnjak. Bit će dovoljno probušiti koru noktom. Ako iz njega počne teći tekućina, to znači da gomolj sadrži nitrate koji su opasni za ljude. U ovom slučaju, najbolje je odustati od kupnje.

Liječnik otkrio koliko krumpira tjedno šteti srcu i podiže krvni tlak

Također, stručnjak podsjeća da zelene mrlje na kori ovog povrća odaju da je ono puno solnana. Ova tvar je ozbiljna šteta ne samo za kosti, već i za zdravlje općenito. Specijalist podsjeća da prema nekim znanstvenim tvrdnjama solanin može izazvati onkološke procese. Ova tvar je jaki toksin. Počinje se aktivno nakupljati u gomoljima tijekom njihovog nepravilnog skladištenja.

Kada klijaju, stvaraju solanin u velikim količinama. U tom slučaju ne pomaže samo rezanje klica. Proklijale gomolje bolje je baciti i nikako ih ne jesti. Iz tog razloga ne treba kupovati proklijali krumpir. Pažljivo pregledajte svaki gomolj. Ako primijetite pojavu klica, to znači da je povrće pogrešno uskladišteno. Bolje odustanite od kupnje i konzumiranja.

Pogledajte više: Stavite 1 žlicu toga u vodu da se skuhaju krumpiri i bit će ukusniji nego ikada

Važno: članak je samo u informativne svrhe i ne zamjenjuje konzultacije sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki