Svaka osoba treba se brinuti za svoje tijelo na drugačiji način, jer ne postoje dva ista organizma. Ipak, postoje neke zajedničke stvari u različitim dobnim skupinama koje je dobro slijediti kako biste održali dobro zdravlje i kondiciju.
Koje namirnice izbjegavati nakon 50. godine i na što staviti akcenat dok smo u cvijetu mladosti, pročitajte u narednim redovima.
Do 20. godine
Ili poznatije kao naše tinejdžerske godine. Za to vrijeme naše tijelo se razvija i postajemo veće i zrelije osobe. Da bi se to dogodilo, našem tijelu su potrebne potrebne količine vitamina i minerala. Naglasite doručak i smanjite količinu nezdrave hrane koju konzumirate, naravno – bez potpunog izbacivanja. U jelovnik uvrstite namirnice bogate kalcijem, željezom i proteinima.
Nakon 20 godina
Nakon 20-ih naše tijelo je dobilo oblik i dobro je obratiti više pažnje na hranu koju svakodnevno jedemo. Savjetujemo vam da počnete graditi bolje prehrambene navike i sve manje posežete za štetnom hranom. Izbjegavajte prženu hranu, mliječnu čokoladu zamijenite crnom itd. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom.
Zašto ne treba pretjerivati s mandarinama?
Nakon 30. godine
Tijekom ove faze morate se pobrinuti za jačanje kostiju i mišića. Usredotočite se na proteine iz jaja, mesa, sjemenki, orašastih plodova, kvinoje, soje itd. Ako ne konzumirate svježe mlijeko ili jogurt, kalcij i proteine nabavite npr. iz drugih namirnica biljnog podrijetla.
Ne možemo izbjeći starenje, ali ponekad se neprimjetno počnemo navikavati na neke navike koje su svojstvenije odrasloj osobi…
Nakon 40 godina
Kad uđemo u 40-te, moramo voditi računa o održavanju dobrog metabolizma, kako nam se tijelo ne bi naglo promijenilo i brzo nakupili višak kilograma kojega onda teško možemo izgubiti. Uključite više hrane bogate vlaknima i proteinima, a izbjegavajte svu nezdravu hranu.
Nakon 50 godina života
U tom razdoblju metabolizam se usporava i ne bismo trebali dodatno komplicirati njegov rad, stoga je zdrava i uravnotežena prehrana više nego preporučljiva. Izbjegavajte previše mliječnih proizvoda ili šećera, možda ih zamijenite mlijekom od orašastih plodova i medom. Usredotočite se na namirnice kao što su brokula, jabuke, avokado, špinat, borovnice itd. namirnice bogate antioksidansima i željezom.
Preko 60 godina
Nakon 60 godina dobro je kladiti se na više voća i povrća. Namirnice poput graha i leće bogate su željezom i dobre su za tijelo. Pijte puno vode, smanjite unos soli i fokusirajte se na špinat, lisnato povrće i proizvode od soje umjesto mliječnih proizvoda.
Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!