Prema studiji koju su proveli znanstvenici iz Colorada, konzumacija hrane s triptofanom može dovesti do artritisa.
Ispostavilo se da kada se triptofan razgrađuje u crijevima, nastaje spoj indol, koji može potaknuti nastanak upalnog procesa, a to je, kao što je poznato, uzrok mnogih bolesti.
Triptofan se nalazi u piletini, puretini, mesu, ribi, mliječnim proizvodima i nekim orašastim plodovima.
Ovo je esencijalna aminokiselina koja nam je potrebna za rast, održavanje mišićne mase i metabolizam proteina.
Zbog činjenice da naše tijelo nije u stanju proizvesti ovu tvar, triptofan mora doći iz hrane.
Ali konzumacija hrane s visokim udjelom triptofana ne donosi uvijek samo jednu korist tijelu – u nekim slučajevima, postajući okidač upale, takva hrana može uzrokovati štetu.
Do ovog je zaključka došao istraživački tim predvođen dr. Christine Kuhn. Kao pokusni subjekti u eksperimentu odabrani su miševi.
Upravo su se kod ovih životinja upalni markeri aktivirali u prisutnosti indola. Znanstvenici su otkrili poremećaje u funkcioniranju imunološkog sustava i stvaranju patogenih tjelešaca – oba ova čimbenika početak su autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, spondiloartritis itd.).
No, znanstvenici uvjeravaju da transformacija triptofana može ići na različite načine i ne završava uvijek autoimunim procesima – ovisi o sastavu i stanju crijevnog mikrobioma koji određuju hoće li se indol stvarati iu kojoj količini.
Ranije smo imenovali navike poslije večere koje uništavaju vaše zdravlje.