Kao što znate, postoje namirnice koje mogu poboljšati naše kognitivne funkcije.
Ali u isto vrijeme postoje i oni koji mogu izazvati opasne bolesti i pogoršati rad mozga.
Nutricionistica Serena Poon progovorila je o štetnim namirnicama, a na prvo mjesto stavila je hranu s puno dodanog šećera.
Dodani šećer slabi pamćenje i povećava rizik od demencije, no što učiniti kada ga ima gotovo posvuda? Rješenje je zapravo jednostavno – trebate ga ili sami skuhati ili pažljivo proučiti sastojke proizvoda navedenih na pakiranju.
Osim toga, rafinirani ugljikohidrati negativno utječu na rad mozga.
Nalaze se u bijelom kruhu, pekarskim proizvodima, žitaricama za doručak itd.
Umjesto rafiniranih, bolje je konzumirati složene ugljikohidrate: cjelovite žitarice, povrće i voće, mahunarke itd.
Na kraju, ako želite smanjiti rizik od demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti, prestanite jesti mesne prerađevine – kobasice, šunku, hrenovke itd.
Umjesto toga, u svoju prehranu uključite meso peradi, nemasnu govedinu, ribu ili biljne izvore proteina.
Prethodno smo vam rekli kojeg se popularnog voća trebate odreći nakon 50 godina.