Zagreba Lajfhaki

Koja hrana ubrzava starenje mozga: uključena je u svakodnevnu prehranu mnogih ljudi diljem svijeta

Kao što znate, postoje namirnice koje mogu poboljšati naše kognitivne funkcije.

Ali u isto vrijeme postoje i oni koji mogu izazvati opasne bolesti i pogoršati rad mozga.

Nutricionistica Serena Poon progovorila je o štetnim namirnicama, a na prvo mjesto stavila je hranu s puno dodanog šećera.

Dodani šećer slabi pamćenje i povećava rizik od demencije, no što učiniti kada ga ima gotovo posvuda? Rješenje je zapravo jednostavno – trebate ga ili sami skuhati ili pažljivo proučiti sastojke proizvoda navedenih na pakiranju.

Osim toga, rafinirani ugljikohidrati negativno utječu na rad mozga.

Fotografija: © Belnovosti

Nalaze se u bijelom kruhu, pekarskim proizvodima, žitaricama za doručak itd.

Umjesto rafiniranih, bolje je konzumirati složene ugljikohidrate: cjelovite žitarice, povrće i voće, mahunarke itd.

Na kraju, ako želite smanjiti rizik od demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti, prestanite jesti mesne prerađevine – kobasice, šunku, hrenovke itd.

Umjesto toga, u svoju prehranu uključite meso peradi, nemasnu govedinu, ribu ili biljne izvore proteina.

Prethodno smo vam rekli kojeg se popularnog voća trebate odreći nakon 50 godina.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version