Zagreba Lajfhaki

Koja je opasnost od hrane u mikrovalnoj pećnici?

Bez sumnje, jedan od najvećih pomoćnika čovjeka u današnjoj užurbanoj svakodnevici je mikrovalna pećnica.

10 namirnica koje nas mogu ubiti

Rijetki od nas mogu si priuštiti da provedu puno vremena pripremajući svoje obroke, a rijetki su oni koji pristaju na hladnu hranu.

Istodobno, argumenti “za” i “protiv” ovog električnog uređaja stalno se povećavaju.

Što su zapravo mikrovalne pećnice?

Princip rada mikrovalne pećnice temelji se na djelovanju mikrovalova na proizvod koji se nalazi unutar uređaja. Osnova za funkcioniranje uređaja ove vrste je pretvorba tzv. elektromagnetskih mikrovalnih polja.

Takvo polje se pretvara u toplinsku energiju i zagrijava hranu u komori. Princip rada mikrovalne pećnice razlikuje se od ostalih uređaja za kuhanje hrane: pećnica (i plinskih i električnih, kada se zagrijavanje vrši elementarnim zagrijavanjem dodirne površine i okolnog prostora u komori) i ploča.

Mnogi su čuli da je hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici vrlo opasna za tijelo. Također, neki ljudi vjeruju da mikrovalne pećnice uništavaju korisne elemente u tragovima u jelima.

Dugovječnost ovisi o… crijevima

Popis problema za koje se vjeruje da ih uzrokuje mikrovalna pećnica:

Emisija zračenja

Alopecija, lošiji nokti

Promjena molekularnog sastava hrane

Gastrointestinalni problemi, rak

Također, mikrovalna pećnica se može oštetiti ako se na vratima pećnice zalijepe masnoća i ostaci hrane. To može dovesti do pada tlaka i curenja zračenja u prostoriju.

Njemački liječnici objasnili kako spasiti osobu od iznenadne srčane smrti

Pritom, međutim, treba znati da elektromagnetski valovi kroz koje radi mikrovalna pećnica uzrokuju vibriranje molekula hrane, a nastalo trenje između njih je ono što zagrijava ili kuha hranu.

Također, elektromagnetski valovi nemaju nikakve veze s radioaktivnim zračenjem.

Mikrovalne pećnice emitiraju neionizirajuće zračenje koje ne treba brkati s opasnim ionizirajućim zračenjem (nuklearno, X-zrake, gama-zrake).

A kada je riječ o posuđu koje koristite u mikrovalnoj pećnici, doista je važno od kojeg je materijala napravljeno. Najbolje je koristiti keramiku ili staklo.

Također možete koristiti plastične posude, ako ste sigurni u njihovu kvalitetu. Plastika loše kvalitete kada se zagrije može otpustiti toksine koji su štetni za vaše zdravlje./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version