Zagreba Lajfhaki

Koja je vrsta meda za što dobra?

Jeste li znali da najraniji spomeni meda kao lijeka datiraju još od Sumerana? A to što su ga stari Bugari, Egipćani, Rimljani, Grci i drugi narodi redovito koristili u liječenju kožnih i očnih bolesti?

Nakon toliko stoljeća, med nije izgubio svoja jedinstvena svojstva i gotovo svatko u svom domu ima staklenku slatkog nektara. No, Sumerani su jedva zamišljali da će tisućama godina kasnije raznolikost vrsta meda dosegnuti takve razmjere.

Danas je poznato više od 300 vrsta. Svaki od njih razlikuje se po okusu, boji, mirisu i, naravno, korisnim komponentama. Želite li znati koji med pomaže u borbi protiv glavobolje, a koji je odličan za prehladu?

• Med od heljde tonira tijelo

Dobiva se iz nektara heljde. Karakterizira ga tamna boja i posebno jak, trpak okus. Med od heljde treba konzumirati kod prehlada i problema s gastrointestinalnim traktom, čira na želucu i nedostatka vitamina. Također je bogata željezom koje ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju krvi.

• Lipov med normalizira metabolizam

Lipa je vrijedno drvo. Od njezinih listova možete pripremiti prekrasan čaj, a od cvatova ljekoviti napitak. Ali i od žutog cvijeta lipe dobivamo zaista ljekovit med. Ugodne je arome, vrlo slatkog okusa i dosta je lakši od heljdinog meda (može biti i potpuno bijeli).

Lipov med je jedan od najpopularnijih. I postoji razlog. Drevni znanstvenik, filozof i liječnik Avicena znao je za njegovu vrijednost. Tada je tvrdio da se uz pomoć lipovog meda može riješiti epilepsija, glavobolja, reuma, bubrežna oboljenja i druge tegobe i bolesti. Osim toga, lipov med sadrži bezbroj različitih mikro i makroelemenata: kalij, sumpor, kalcij, bakar, cink, jod, fosfor itd. Unatoč činjenici da je sadržaj vitamina u takvom medu minimalan, njihov međusobni odnos daje jedinstven učinak.

Ovaj med se bolje nosi s prehladom, kašljem, curenjem iz nosa, pa čak i upaljenim grlom od svih svojih analoga. Može se koristiti kao izvrsna profilaktika. Redovita konzumacija lipovog meda pomoći će normalizaciji metabolizma i poboljšanju probave. A pelud, koja je dio proizvoda od meda, izvor je potrebnih aminokiselina i proteina.

• Kestenov med ubija klice

Ne vole svi kestenov med zbog gorkog okusa. Ali vrijedi ga voljeti zbog njegovih ljekovitih svojstava – bogat je esencijalnim elementima poput kalcija, kalija i mangana. Poznato je po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Španjolski znanstvenici otkrili su da kestenov med ima visoko antimikrobno djelovanje protiv Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Kestenov med ima pozitivan učinak na krvne žile, što ga čini odličnim lijekom za proširene vene.

• Bagremov med regulira razinu šećera u krvi

Bagremov med se s pravom može nazvati rekorderom u broju korisnih svojstava među svim predstavnicima meda. Raspon njegovih pozitivnih učinaka na tijelo je neviđeno širok. Može se koristiti za liječenje mnogih bolesti: bolesti dišnog sustava i bubrega, glavobolje, a pomoći će i kod nesanice.

Je li ušećereni med štetniji od svježeg?

Mnogi liječnici ovaj med preporučuju djeci jer ne izaziva alergije. Osim toga, ovaj nektar se može koristiti i u borbi protiv kožnih i očnih bolesti. Bagremov med uglavnom je žućkaste boje i ugodnog slatkog okusa.

• Med od djeteline bori se protiv problema s jetrom

Ovu vrstu meda proizvode pčele iz biljke slatke djeteline. Mnogi su je vidjeli u šumi ili je imaju na vikendici, a vrtlari je smatraju više korovom nego kulturnom biljkom. Ali to ne umanjuje vrijednost meda od slatke djeteline. Godinama se dokazao u liječenju gnojno-upalnih procesa, kao i kod bolesti štitnjače i kardiovaskularnog sustava. Komponente koje sadrži, a to su željezo, kalij, bakar i vitamin C, mogu ubrzati proces zacjeljivanja raznih rana. Med od slatke djeteline učinkovit je i protiv bakterija otpornih na antibiotike. Uzmite najmanje 1-2 žličice. dnevno. Ovaj med pomoći će vam da se bolje i lakše nosite s problemima jetre.

• Med od čajevca /manuka/ liječi rane i čireve

Nažalost, manuka još uvijek nije u širokoj upotrebi. Med se proizvodi isključivo na Novom Zelandu. Tamno smeđe je boje, kremaste konzistencije i umjereno slatkog okusa koji podsjeća na mentol i ljekovito bilje.

Blagotvorna svojstva meda od čajevca gotovo su legendarna. I obični kupci i znanstvenici jednoglasno potvrđuju da je med od čajevca pravo čudo prirode. Manuka ima najjača antiseptička, antimikrobna, antivirusna i protuupalna svojstva. No, najvažniji razlog zašto bismo trebali obratiti pažnju na ovaj med je njegov vrijedan sastojak “metilglioksal”. Ova komponenta je sadržana u gotovo svim vrstama meda, ali u neznatnim količinama. Med od čajevca sadrži nevjerojatno visoke koncentracije metilglioksala. Upravo se ova komponenta uspješno bavi bakterijama u ljudskom tijelu.

Osim toga, med od čajevca također ima svojstva zacjeljivanja rana. Ova se sposobnost proteže ne samo na obične i lake rane, već i na vrlo ozbiljne zarazne i upalne kožne bolesti.

• Planinski med ublažava stres

Postoje i vrste meda čiji nazivi ne potječu od biljke od koje ga pčele proizvode, već od mjesta gdje su te biljke rasle. Činjenica je da pčele ponekad sakupljaju nektar s različitih vrsta biljaka.

Savršeno očistite krvne žile mozga ovim lijekom od meda

Planinski med se smatra zaista vrijednim i donosi velike koristi našem organizmu. To je zato što je u planinama zrak svjež i čist, biljke nisu izložene štetnom djelovanju automobila ili tvornica, čak ni obična prljavština i prašina ne padaju na njih. Dobiveni med sastoji se od više od 40 vrsta trava i ljekovitog bilja.

Dobrobiti koje možemo izvući iz takvog meda su očite. Brzo povećava imunitet, bori se protiv umora, ublažava depresiju, ima antispazmodični učinak, a također pomaže kod prehlade i drugih bolesti. Njegov okus, boja i miris ovise o specifičnom mjestu na kojem se sakuplja.

Naravno, dodavanje meda u prehranu će koristiti tijelu, ali njegova pretjerana konzumacija može imati suprotan učinak.

Prvimed je visokokaloričan proizvod (304 kcal na 100 grama), pa kad ga namažete na tost, svaki dan dodate tri žlice u zobene pahuljice i čaj, višak kilograma lako se vidi na vagi.

Drugimed može uzrokovati karijes ako ne isperete usta nakon konzumiranja.

I treće, najopasnija stvar koju med može izazvati su alergije. Morate biti posebno oprezni kada med dajete djeci – strogo se ne preporučuje dodavanje meda u hranu mlađoj od 3 godine.

Exit mobile version