Koja se hrana ne smije kombinirati s kavom: zapamtite jednom zauvijek

Kava je omiljeno piće milijuna ljudi diljem svijeta. Njegov miris okrepljuje ujutro, a njegov okus pruža zadovoljstvo tijekom dana.

Međutim, ne znaju svi da neki proizvodi ne samo da mogu pokvariti okus kave, već i negativno utjecati na zdravlje kada se konzumiraju zajedno.

Citrusi i kava

Spajanje kave s agrumima ili sokovima može zvučati privlačno, ali zapravo nije dobra ideja.

Kiselina koja se nalazi u agrumima povećava kiselost kave, što može dovesti do iritacije želuca i žgaravice.

Osim toga, ova kombinacija može negativno utjecati na apsorpciju željeza iz hrane.

kava
Fotografija: © Belnovosti

Mliječni proizvodi

Dok mnogi ljudi uživaju u dodavanju mlijeka u kavu, konzumiranje velikih količina mliječnih proizvoda uz kavu može biti problematično.

Kalcij koji se nalazi u mlijeku, siru i jogurtu može ometati apsorpciju kofeina. Osim toga, mliječne bjelančevine mogu vezati antioksidanse kave, smanjujući njihovo blagotvorno djelovanje.

Slatkiši i deserti

Slatka hrana u kombinaciji s kavom može uzrokovati skok šećera u krvi, nakon čega slijedi jednako dramatičan pad.

To može dovesti do promjena raspoloženja i energije. Osim toga, šećer pojačava diuretski učinak kave, što može dovesti do dehidracije.

Alkohol

Kombiniranje kave i alkohola popularna je, ali opasna praksa. Kofein prikriva učinke alkohola, što može dovesti do prekomjernog pijenja.

Osim toga, oba pića imaju diuretski učinak, što povećava rizik od dehidracije.

Mesne prerađevine

Konzumacija mesa s kavom može otežati apsorpciju željeza iz hrane. Tanini sadržani u kavi vežu željezo i čine ga manje dostupnim tijelu.

Ovo je posebno važno za osobe s anemijom ili sklone anemiji.

Čokolada

Iako je kombinacija kave i čokolade popularna, nekim ljudima može biti problematična.

Oba proizvoda sadrže kofein, a njihovo zajedničko uzimanje može izazvati pretjeranu stimulaciju živčanog sustava, uzrokujući tjeskobu i poremećaje spavanja.

Začinjena jela

Kombinacija začinjene hrane i kave može povećati iritaciju želuca i izazvati žgaravicu.

Kava sama po sebi potiče stvaranje želučanog soka, a ljuti začini mogu taj učinak pojačati.

Banane

Iako se banane smatraju zdravim voćem, njihova kombinacija s kavom može uzrokovati nelagodu u želucu.

Oba proizvoda potiču proizvodnju želučane kiseline, što može dovesti do žgaravice ili probavnih smetnji.

jaja

Konzumacija jaja s kavom može smanjiti apsorpciju proteina. Kava sadrži tvari koje mogu vezati proteine, čineći ih manje dostupnima tijelu.

Ovo je posebno važno za one koji paze na unos proteina, poput sportaša.

Sirovo povrće

Neko sirovo povrće, posebno ono bogato vlaknima, možda se neće dobro sljubiti s kavom.

Kava potiče pokretljivost crijeva, a u kombinaciji s velikom količinom vlakana može dovesti do nelagode i probavnih smetnji.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki