Krompir se razlikuje po boji. Ovo je jedna od sortnih značajki koja je jednako dobro poznata vrtlarima i kuharima.
Ali vrijedi li razmotriti razliku u boji gomolja sa stajališta zdrave prehrane? Samo rijetki znaju točan odgovor.
Kandidat poljoprivrednih znanosti Vitaly Napolov odgovorio je na ovo pitanje za publikaciju DoctorPiter.
Postoji i savjet da s gledišta zdrave prehrane ili mršavljenja morate jesti ružičasti ili ljubičasti krumpir. Odmah se savjetuje isključiti bijele gomolje iz prehrane.
Boja i prednosti
Znanstvenik je primijetio da bijeli gomolji sadrže puno škroba.
Krompir sa žutim mesom sadrži više karotena i vitamina A.
Ružičaste ili crvenkaste sorte krumpira imaju visok sadržaj antocijana.
Jačaju imunološki sustav, otporni su na rak i dobri su za vid.
Ali stručnjaci ne preporučuju konzumaciju sorti krumpira s antocijaninima za pacijente s alergijskim reakcijama, bolestima gastrointestinalnog trakta, jetre i bubrega. U svakom slučaju savjetuje se oprez.
Zaključak
Ukratko, stručnjak napominje da je boja kore prvenstveno karakteristika sorte.
Praktično nema utjecaja na kvalitetu proizvoda. Boja pulpe gomolja je važna, ali ne u osnovi.