Zagreba Lajfhaki

Koje je boje najzdraviji krumpir – crvene, žute ili bijele: nikad nećete pogoditi

Krompir se razlikuje po boji. Ovo je jedna od sortnih značajki koja je jednako dobro poznata vrtlarima i kuharima.

Ali vrijedi li razmotriti razliku u boji gomolja sa stajališta zdrave prehrane? Samo rijetki znaju točan odgovor.

Kandidat poljoprivrednih znanosti Vitaly Napolov odgovorio je na ovo pitanje za publikaciju DoctorPiter.

Postoji i savjet da s gledišta zdrave prehrane ili mršavljenja morate jesti ružičasti ili ljubičasti krumpir. Odmah se savjetuje isključiti bijele gomolje iz prehrane.

Boja i prednosti

Znanstvenik je primijetio da bijeli gomolji sadrže puno škroba.

Fotografija: © Belnovosti

Krompir sa žutim mesom sadrži više karotena i vitamina A.

Ružičaste ili crvenkaste sorte krumpira imaju visok sadržaj antocijana.

Jačaju imunološki sustav, otporni su na rak i dobri su za vid.

Ali stručnjaci ne preporučuju konzumaciju sorti krumpira s antocijaninima za pacijente s alergijskim reakcijama, bolestima gastrointestinalnog trakta, jetre i bubrega. U svakom slučaju savjetuje se oprez.

Zaključak

Ukratko, stručnjak napominje da je boja kore prvenstveno karakteristika sorte.

Praktično nema utjecaja na kvalitetu proizvoda. Boja pulpe gomolja je važna, ali ne u osnovi.

Exit mobile version