U jesen stručnjaci savjetuju da pripazite na prehranu koja će ojačati imunološki sustav bez farmaceutskih lijekova.
Najbolje od svega je što vitaminska dijeta uključuje sezonsko voće, ali i domaće pripravke.
Nutricionistica Olga Panova u intervjuu za radio Sputnik ispričala je kako se pravilno hraniti u jesen kako biste podržali imunološki sustav.
U jesensko-zimskom razdoblju imunološki sustav radi u pojačanom načinu rada. Bez potpore ne može se isključiti nedostatak hranjivih tvari i vitamina.
Kao rezultat toga, učinkovitost zaštitne funkcije tijela može se smanjiti za 50-70%.
Kako podržati imunitet
Prvo, 200 grama kiselog kupusa dnevno sadrži 70% dnevne vrijednosti vitamina C.
Jedna srednja naranča sadrži do 80% preporučene doze.
Drugo, važno je tijelu osigurati proteine, koji se nazivaju građevinskim materijalom za imunološke stanice.
Primjerice, 100 grama puretine sadrži do 30 grama visokokvalitetnih proteina, što je 60% dnevne vrijednosti odrasle osobe.
Treće, pobrinite se za prirodne antibiotike, a to su luk i češnjak.
Ekstrakt češnjaka inhibira rast i razmnožavanje “više od 20 vrsta patogenih bakterija i virusa”.
Jedna glavica luka srednje veličine sadrži do 20 antibakterijskih i antivirusnih spojeva, podsjeća stručnjak.
Četvrto, minerali. Imunitet zahtijeva cink, koji je “uključen u proizvodnju bijelih krvnih stanica”.
U prehranu možete uključiti kamenice (500% cinka na 100 grama proizvoda od dnevne vrijednosti).
Također možete jesti sjemenke bundeve, koje sadrže do 30% dnevne potrebe organizma za cinkom na 100 grama proizvoda.
Od napitaka treba piti vrući čaj s medom i limunom koji smanjuje simptome prehlade i također skraćuje trajanje bolesti za gotovo 2 dana.