Stručnjaci za prehranu zaključili su da mediteranska prehrana povoljno utječe na rad kardiovaskularnog sustava te su podijelili popis namirnica koje su za to potrebne.
Povrće i voće
Možete jesti svježe i smrznute jabuke, bobičasto voće, brokulu, prokulicu, cvjetaču, krastavce, grejp, grožđe, kupus, dinju, gljive, luk, naranče, pastrnjak, breskve, kruške, paprike, špinat, tikvice, slatki krumpir, rajčice i repe.
Sjemenke, orašasti plodovi i mahunarke
Najmanje tri puta tjedno u prehranu uključite bademe, indijske oraščiće, lješnjake, pistacije, orahe, kao i ječam, grah, smeđu rižu, slanutak, grah, leću, zob, grašak, kvinoju i grah, lanene sjemenke, bundevu sjemenke, susam, suncokretove sjemenke.
Mliječni proizvodi
Od mliječnih proizvoda, izbor bi trebao biti u korist sira – mozzarella, feta i parmezan. Treba ih jesti dva puta tjedno. Grčki jogurt također će poslužiti, kao i proizvodi od kozjeg mlijeka. Dopušteno je povremeno uživati u sladoledu s prirodnim sastojcima.
Meso, riba i plodovi mora
Meso se preporuča konzumirati umjereno, a treba biti nemasno i siromašno zasićenim masnoćama – govedina, perad itd.
Nemojte zanemariti ribu i plodove mora.
Zdrave masti
Nezasićene masti mogu se pronaći u maslinovom ulju, avokadu i ribi lososa, a zasićene masti mogu se naći u maslacu i palminom ulju te svinjskoj masti. Ulje avokada i ulje oraha smatraju se korisnima.
I, naravno, svakako poslužite sve vrste bilja i začina za stol.
Ranije smo vam rekli je li moguće raditi u vrtu na vrućini.