Neko povrće i voće ponekad se moraju jesti bez guljenja. Na primjer, ljudi radije gule kupovne jabuke ili gorke krastavce.
Međutim, u isto vrijeme voće gubi dio svojih hranjivih tvari.
Doznajmo koje je voće i povrće preporučljivo jesti cijelo, a ne oguljeno.
krastavci
Kora krastavca sadrži vitamine, hranjive tvari i obilje vlakana, pa je krastavac jednako zasitan kao i komad piletine.
Bez kože se puno brže upija.
Krastavac s korom dobar je za zdravlje srca i krvnih žila, probavu, ali i za vid.
rajčice
Kožica rajčice sadrži tvar koja smanjuje upalu i rizik od raka prostate.
Osim toga, velika količina likopena je sadržana u koži rajčice, a što ga je više, to su rajčice crvenije.
Jabuke
Kora jabuke sadrži netopiva vlakna. Ako jabuku ogulite, količina vlakana se upola smanjuje.
No ono najvažnije što kora jabuke sadrži, osim vitamina C i vlakana, jesu vitamin A i kvercetin. Ova tvar pomaže u borbi protiv alergija i dobra je za srce.
Patlidžan
Kožica patlidžana svoju ljubičastu boju duguje antocijanskim glikozidima (osobito nasuninu).
Smanjuju razinu lošeg kolesterola, rizik od upala, djeluju antiseptički, štite od oksidativnog stresa.
Ranije smo vam rekli kako usporiti pojavu prvih bora.