Koje su namirnice najčešće zabranjene za konzumaciju kod visokog krvnog tlaka?

Namirnice koje su najviše zabranjene za konzumaciju kod povišenog krvnog tlaka

Sol

Ako često imate visok krvni tlak, trebali biste smanjiti dnevni unos soli. Povećava zadržavanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje tkiva oko kapilara. A s povećanim tlakom, to dodatno opterećuje arterije.

Opširnije: Stigao je čas istine – Ovih 10+ dotukli su do krvi

Međutim, sol se ne može potpuno isključiti. Preporuča se smanjiti njegovu konzumaciju na 3 g dnevno. Također je najbolje pomiješati natrijevu i kalijevu sol u omjeru 2:3 te poboljšati okus jela biljem i začinima.

Kobasice – mesne prerađevine

Ostale mesne prerađevine, mliječne proizvode i grickalice također treba ograničiti. Činjenica je da sadrže puno soli, šećera i transmasti.

Zamijenite kobasice komadom mesa ili ribe pripremljenim na delikatan način (na primjer, na pari ili u pećnici). A za zdrave grickalice probajte lisnato povrće i povrće. Preferirajte one bogate kalijem i magnezijem (npr. avokado).

Više: Jeste li imali pojma o ovom home run hitu? Visoki krvni tlak će nestati s njim

Maslac

Ostale životinjske masti treba barem smanjiti ili čak potpuno izbaciti iz prehrane. Utječu na metabolizam lipida i doprinose začepljenju krvnih žila “lošim” kolesterolom.

Možete ih zamijeniti biljnim masnoćama, orašastim plodovima i uljima, posebice maslinovim. Brojna istraživanja pokazuju da njegova svakodnevna konzumacija poboljšava rad kardiovaskularnog sustava.

slatko

Više: Koji se alkohol može piti s visokim krvnim tlakom

Jednostavni ugljikohidrati (šećeri, slastice, konzerve i džemovi) dovode do skoka razine šećera u krvi. A to dovodi do oslobađanja velikih doza inzulina. Višak glukoze pretvara se u masno tkivo i pridonosi razvoju metaboličkog sindroma (posebne vrste pretilosti), koji često prati arterijska hipertenzija (uključujući i visoki krvni tlak).

Kava

Bolje je suzdržati se od pića koja sadrže kofein. Zajedno s lijekovima za visoki krvni tlak utječu na otkucaje srca, uzrokujući pretjeranu uzbuđenost pojedinih dijelova mozga.

Alternativa je biljni čaj, voda, infuz od šipka i gloga i napitak od ječma.

S hipertenzijom, trebali biste dati prednost složenim ugljikohidratima (heljda, tvrda tjestenina), bobicama, voću (osobito onima bogatim rutinom i vitaminom C). Osim toga, plodovi su bogati antioksidansima i sprječavaju taloženje kolesterola na arterijskim stjenkama krvnih žila.

Izvor: Championship

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki