Koje su prednosti crnog čaja: pokazalo se da mnogi ljudi ne znaju za njegove stvarne dobrobiti

Crni čaj je u Europu donesen iz Kine prije više od jednog stoljeća. Europljani su ga isprva nazivali “đavoljim pićem” jer je izazivalo jaku nesanicu kod ljudi nenaviknutih na njega.

Korisna svojstva crnog čaja

Zbog visokog udjela mikroelemenata kao što su željezo, bakar, fluor i cink, čaj djeluje na organizam kao okrepljujuće sredstvo koje pomaže u borbi protiv umora.

Prije nekoliko godina znanstvenici su otkrili da pola sata nakon ispijanja crnog čaja ljudsko tijelo blokira proizvodnju posebnog hormona kortizola koji uzrokuje napade umora, depresiju i glavobolju.

Tako je čaj prepoznat kao prirodni lijek protiv stresa.

Osim toga, zbog sadržaja katehina, osobe koje redovito piju čaj poboljšavaju cirkulaciju krvi i smanjuju rizik od krvnih ugrušaka. Ova tvar također ima blagotvoran učinak na epidermu kože. Zbog toga Kineskinje koriste infuziju crnog čaja za pranje lica.

Čajnik
Fotografija: © Belnovosti

Čaj također sadrži velike količine tanina koji može ukloniti višak soli iz tijela.

Nutricionisti su primijetili da oni koji redovito piju crni čaj rjeđe pate od pretilosti.

Učinak crnog čaja ponekad se uspoređuje s učinkom prirodne kave. To je zato što čaj sadrži kofein, koji proizvodi tvar zvanu serotonin. Zato se čaj smatra okrepljujućim pićem.

Osim toga, većina liječnika smatra da se čaj može koristiti kao preventiva protiv razvoja katarakte.

Negativni učinci crnog čaja

Unatoč svim dobrobitima ovog napitka, morate biti oprezni s njegovim doziranjem. Budući da čaj sadrži velike količine željeza i cinka, njegov višak može u organizmu izazvati stanje slično trovanju.

Višak serotina također negativno utječe na dobrobit osobe. Pretjerano jak čaj može izazvati povraćanje, glavobolju, pojačano znojenje i temperaturu.

Osobe s visokim krvnim tlakom trebaju biti oprezne s ispijanjem crnog čaja. Budući da sadrži kofein, ovaj napitak povećava krvni tlak na nekoliko razina.

Zbog visokog udjela cinka čaj se ne smije čuvati u pocinčanim posudama jer tvari koje reagiraju mogu uzrokovati trovanje.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki